• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
30

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA EUROPSKOG PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE OSNOVNE ŠKOLE U SIRAČU

Zamjenica župana Bojana Hribljan sa suradnicima sudjelovala je na završnoj konferenciji europskog projekta Energetske obnove školske zgrade Osnovne škole Sirač. Riječ je o jednoj od prvih energetskih obnova školskih zgrada u Hrvatskoj i svojevremeno najvrjednijem projektu obnove škola u državi.

Naime, Osnovna škola Sirač javila se na natječaj koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, točnije, Pilot projekt-energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, s projektnim prijedlogom za Poboljšanje energetskih svojstava zgrade.

Projektom je bila obuhvaćena izmjena stolarije i fasade na školi, a ukupna vrijednost projekta je iznosila 1.655.344,57 kuna. No, ulaganja u školu tu ne staju budući da je Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu za ovu godinu namijenila sredstva za kupnju novih stolica, garderobnih ormarića i ostale potrebne opreme, a sve kako bi učenici,  i nastavnici radili u uvjetima primjerenim 21.stoljeću. Osnovnu školu u Siraču trenutno pohađa 120 učenika.

Podsjetimo, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u tijeku je obnova 11 školskih zgrada ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna. Osim toga, Bjelovarsko- bilogorska županija ove je godine prijavila tridesetak projekata vrijednih preko 100 milijuna kuna. Na taj način energetski će biti obnovljene gotovo sve matične i područne škole u županiji. Samim time ostvarit će se velike uštede,a dio sredstava moći će se prenamijeniti u druge svrhe i podizanje standarda u našim školama.
„Osnovna škola Sirač je izgrađena i počela s radom 1972.godine. Nakon 45 godina zasjala je napokon u punom sjaju, estetskom i funkcionalnom kroz projekt poboljšanja energetskih svojstava zgrade. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.. Projektom je zamijenjena vanjska stolarija te je postavljena toplinska izolacija čime se ostvarilo poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade. Uštedu smo osjetili već ove zime jer su računi za plin bili smanjeni od 30 - 40%. Hvala našoj Županiji, županu Bajsu, koji je dao sredstva da bismo uopće mogli završiti projekt. Hvala i Općini koja nas je pratila u ovom projektu i svima ostalima“, istaknula je ravnateljica OŠ Sirač Marija Pavičić.

„Mi smo imali problema s grijanjem prije same obnove, obratili smo se Županiji i oni su imali razumijevanja i pomogli su nam u rješavanju tog problema.  Škola je bila oštećena u Domovinskom ratu, stoga je trebala i ovojnica. Zahvaljujem Županiji na pomoći“, rekao je načelnik Općine Sirač Branimir Miler.

„Mi smo izuzetno ponosni što smo uspjeli ovu školu ovako obnoviti. To nije sve što planiramo, ulagat ćemo i dalje u školu. Prošle godine smo prijavili 11 škola, ove godine preko 20, s time da do sada imamo potvrdu za većinu koja je prošla, između ostalih su vaši Kip i Šibovac. Kip bi bio u vrijednosti 350 000 kuna, a Šibovac 460 000 kuna, i kad bismo to zaokružili, to je milijun kuna koje ide opet u vašu općinu, u vaše dvije područne škole. To nije sve, mi ne samo što ćemo ulagati u energetsku obnovu škola, u proračunu Županije predviđeno je 1.3 milijuna kuna za obnovu namještaja i opremanje škola „ istaknula je na završnoj konferenciji zamjenica župana Bojana Hribljan.

 


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a