• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
20

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „JAČANJE KAPACITETA GOSPODARSKO-SOCIJALNIH VIJEĆA BJELOVARSKO-BILOGORSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je na završnoj konferenciji u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta GSV Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“, kojeg provodi Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu s Međimurskom županijom.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva od Europskog socijalnog fonda, za jačanje socijalnog dijaloga i to u iznosu od 413.714,91 kuna.

Cilj navedenog projekta bio je povezati javni sektor, predstavnike poslodavaca i sindikate, ali i ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, te izraditi trogodišnje strateške okvire rada. Nakon provedenog projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera i regionalne vlasti.

Projekt je pri samom kraju i važno nam je bilo jačanje kapaciteta, ali i suradnja Vijeća samih županija. Trebalo je napraviti određene promjene u sustavu gospodarstva, uspostaviti povjerenje, a ono što je bilo najvažnije je uspostavljanje vertikale s resornim ministarstvima u Republici Hrvatskoj. Mi smo odradili određene tematske sjednice GSV-a gdje su gospodarstvenici mogli postavljati pitanja i iznositi svoju problematiku. Suradnja između Županija i ministarstava se mora dići na viši nivo kako bi mogli rješavati probleme. Danas kada je broj nezaposlenih s 8 300 pao na 3 600, GSV smo podigli na viši nivo. Vijeće je savjetodavno tijelo, ali kada detektiramo probleme i nađemo rješenja možemo napraviti određene promjene, a svima nam je cilj da u gospodarstvu imamo pozitivne pomake.
Suradnja Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije je bila vrlo dobra i vjerujem da će nakon ovog projekta biti još bolja. Problema ima, nisu svi problemi riješeni, ponajviše u poljoprivrednom sektoru, ali suradnja s ministarstvima mora biti bolja, jača i konkretnija, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Bjelovarsko-bilogorska županija, nakon šest godina pada, od 2014. godine bilježi pozitivan trend gospodarstva koji se očituje u rastu prihoda, dobiti, ulaganja i zapošljavanja. Tako je u županijskom gospodarstvu u protekle dvije godine do radnog mjesta došlo tisuću ljudi. Taj trend se nastavlja i u 2016., a za očekivati je kako će te brojke i dalje rasti, jer prema najavama gospodarstvenika i investitora očekuju se ulaganja u proizvodne pogone na području Bjelovarsko-bilogorske županije u iznosu većem od milijardu kuna.

Drago nam je da je Međimurska županija i njihov GSV, ušla s nama projekt. Napomenut ću da je to pionirski projekt, jer je prvi takve vrste u Hrvatskoj. Vijeća imaju niz ovlasti, ali se od njih očekuje puno više. Na tom mjestu nalaze se predstavnici javne vlasti, sindikata i poslodavaca, a tom prilikom razgovaraju i pokušavaju riješiti probleme u županiji. Gospodarstvo županije je najvažnija tema koju imamo na GSV-u. Naše gospodarstvo ima dva puta bolje podatke nego Republika Hrvatska, te konačno smo s 14 000 nezaposlenih došli na manje od 10 000. Svi smo htjeli vidjeti kako naša Vijeća imaju poveznicu s GSV-om na državnom nivou. Mi jesmo osnovani sukladno zakonu, ali nismo mogli dati ni mišljenje državnom Vijeću koji utječe na zakone. Sada u projektu iskoristili smo većinu prilika, a one nisu bile vezane samo uz naša dva Vijeća. Na sve sastanke pozvali smo niz predstavnika GSV-a iz drugih županija, što znače da nas drugi vide kao mogućnost unapređenja rada. Sada smo pri kraju projekta i mislim da ćemo moći opravdati sve što smo i planirali. Smatram da je ovo bilo korisno za sve sudionike jer svi su naznačili da je to trebalo i prije napraviti. Ja moram pohvaliti GSV jer se vidi dobra suradnja. Ukoliko postoje neki problemi zajedno se rješavaju, a to je dokazano mnogo puta. Također, naši građani pozitivno ocjenjuju rad Vijeća, što je još jedan dokaz da smo uspješni. Mi možemo i moramo više, a to znači da se moramo više sastajati, imati bolju koordinaciju s državnim tijelima, pa time i sama Županija mora biti otvorenija prema GSV-u. No, veseli me da smo ovo sve prenijeli i na druge županije, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a