• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
13

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „POBOLJŠANJE KAPACITETA LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI“

Nakon godinu dana, projekt „Poboljšanje kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije“ uspješno je priveden kraju. Povećanu su znanja i vještine članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, unaprjeđena administracija, umrežen javni, privatni i gospodarski sektor, te povećana svijest lokalnih dionika i šire javnosti o ulozi Lokalnog partnerstva za razvoj.

Dionici su bili članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije, nezaposlene osobe i lokalno gospodarstvo, lokalna i regionalna samouprava, obrazovni sustav, civilni sektor i šira javnost.
Projekt je provodila Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s partnerima Hrvatskim zavodom  za zapošljavanje Područnim uredom Bjelovar i Lokalnom razvojnom agencijom Poslovni park LORA d.o.o.
Ukupna vrijednost projekta bila je 23.054,54 eura, a bespovratna sredstva Europske unije bila su 18.511,44 eura.
Uz edukacijske radionice u kojoj su sudjelovali članovi Lokalnog partnerstva za razvoj, bitna projektna aktivnost bila je izrada internetske stranice: www.lpz-bbz.com.hr. Sve su članice Lokalnog partnerstva uključene u kreiranje sadržaja i stranica je time je stranica postala „mrežno središte“ partnerstva“. Informativna i interaktivna, njome se povećana svijest o važnosti svakog lokalnog dionika i šire društvene zajednice o njihovoj ulozi u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje. Šira javnost s Projektom je upoznata u dvije desetominutne radio emisije, emitirano je trideset radio džinglova i objavljena su dva novinska članka u lokalnom tjedniku.
Sa svim tim sudionike Završne konferencije upoznala je voditeljica Projekta Snježana Bogović, dok su o ulozi partnera govorile Martina Birt u ime Područnog ureda HZZ-a i direktorica Poslovnog parka LORA d.o.o Bjelovar Adela Zobundžija.
U panel raspravi sudjelovali su gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik, gradonačelnik Garešnice Velimir, predstojnica Područnog ureda HZZ- a Dijana Zekić Kereži, v.d. pročelnik Uo za gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Igor Premužić, pročelnica UO za gospodarstvo grada Bjelovara Sonja Novak, zamjenik direktora Regionalne razvojne agencije BBŽ Marinko Bartulović, ravnatelj Pučkog učilišta Bjelovar Slobodan Kaličanin, direktor tvrtke Inova – G Đuro Gavran i Jasminka Kišental Zubić iz Poslovnog parka LORA d.o.o. Bjelovar. Svi su oni iznijeli svoja zapažanja o aktivnostima provedenim u proteklih godinu dana, ali i konkretne prijedloge kako bi se jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje BBŽ intenziviralo. Jedan od zaključaka bio je da je se suradnja svakako mora intenzivirati, no ciljeve u zadanom vremenu moraju biti konkretniji. U raspravi je podržan prijedlog da se pronađe model stjecanja kvalifikacije za osobe koje je nemaju, da bi stekli zakonske uvjete i mogli legalizirati posao kojim se bave. Istaknut je problem odabira zanimanja učenika koji upisuju srednjoškolsko obrazovanje i prilagođavanje odabira obrazovnih programa u skladu sa zahtjevima tržišta. Uvođenje profesionalnih savjetnika u osnovne škole, prema poljskom primjeru, prijedlog je iznijet tijekom Panela koji je naišao na odobravanje.
O svim tim prijedlozima i problemima vodit će računa pri izradi strateških dokumenata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja slijedi u sljedećoj godini, ali i u  drugoj fazi ovog projekta „Poboljšanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bjelovarsko-bilogorske županije“ za kojega se uskoro očekuje potpisivanje Ugovora.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a