• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Studeni
23

Osnovan Ured za mirenje Bjelovarsko-bilogorske županije

Nakon što je Bjelovarsko-bilogorska županija dobila devet licenciranih sudaca miritelja, osnovan je Ured za mirenje pri Gospodarsko-socijalnom vijeću.

                Sjedište Ureda bit će u zgradi Bjelovarsko-bilogorske županije, Ul. dr. Ante Starčevića 8 u Bjelovaru, na prvom katu soba br. 59. Individualni sporovi ondje će se rješavati svake srijede u vremenu od 10 do 12 sati.
                Odluku o osnivanju donijelo je Gospodarsko – socijalno vijeće na svoj sjednici, a donijet je Pravilnik o mirenju u individualnim radnim sporovima Bjelovarsko-bilogorske županije. Tajnica Ureda bit će Mihaela Potak, inače stručna suradnica u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo.

Postupak mirenja pokreće jedna ili više stranaka pisanim putem, a rok za rješavanje spora je 60 dana. U usporedbi s dugotrajnim sudskim procesima, taj je način daleko brži, jednostavniji i jeftiniji u rješavanju radnih sporova, a u mnogim zemljama u praksi se uspješno ostvaruje godinama. Župan Čačija, koji je prema svojoj funkciji i predsjednik županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća, vjeruje da će ovakav način posredovanja u radnim sporovima bitno smanjiti njihov broj te da će ih sve manje završiti kao sudski procesi. Prema riječima Stipe Šole, koji već niz godina ima certifikat suca miritelja i voditelj je edukacije za miritelje, praksu mirenja treba uvesti što prije, jer u Hrvatskoj se do sada godišnje podnosilo 14 do 20 tisuća tužbi koje su se ticale radnog prava. Nema sumnje da će i poslodavci i oni koji smatraju da su im radna prava osporena, vrlo brzo prihvatiti ovaj način rješavanje sporova i ostvarivanja svojih prava, te da će u što većoj mjeri koristiti Ured za mirenje Bjelovarsko-bilogorske županije.   

Ured za mirenje Bjelovarsko-bilogorske županiej ima listu od devet miritelja koji  su prošli minimalno 40 sati obuke za izmiritelje u individualnim radnim sporovima i stekle certifikat od akreditirane institucije za mirenje, a to su:
Stipe Šola - Kontrol biro,
Josip Pandurević - PU bjelovarsko-bilogorska,
Stanislava Vraneš Šupica -  Dom za stare i nemoćne osobe Bjelovar,
Stipe Crnković -  Komunalac d.o.o. Bjelovar,
Borivoj Vujić -  Kamen Sirač d.d.,
Ankica Hanževački -  Komunalije d.o.o. Čazma,
Josip Grgić, Vodoprivreda Daruvar d.d.,
Jasna Križovan -  Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Područna služba u Bjelovaru,
Mladen Mohr -  Bjelovarsko-bilogorska županija.
 
Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, Ana Coner izabrana je za dopredsjednicu Vijeća u ime poslodavaca. Uz već izabranog dopredsjednika Zlatka Tušaka i predsjednika Čačije, predstavljat će vodstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a