• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Listopad
19

Otvoren toplovod za osnovnu i srednju školu u Čazmi

Župan Miroslav Čačija otvaranjem ventila na kotlovnici, prigodno je označio početak rada toplovoda za osnovnu i srednju školu u Čazmi.

              Izgradnja i povezivanje toplovodnog sustava između kotlovnica Osnovne i Srednje škole u Čazmi s kotlovnicom u Tvornici namještaja DI Čazma d.o.o. Čazma prvi je veći energetski projekat Bjelovarsko – bilogorske županije, a drugi takav projekt u RH. Vrijednost mu je milijun kuna. Projektnu dokumentaciju, ishođenje dozvole za gradnju i 60 posto ukupnog iznosa izdvojila je Županija, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao gradnju s 40 posto.

Kao energetski potencijal koristi se otpadno drvo Tvornice namještaja DI ČAZMA. Bio masa  je obnovljivi izvor energije i odlična zamjena za fosilna goriva. Korištenjem  biomase povećana je energetska učinkovitost, smanjeno oslobođenje CO2 i troškovi grijanja Srednje i Osnovne škole.  Cijena grijanja u ove dvije obrazovne ustanove od sada će biti znatno niža.

            Uz župana Miroslava Čačiju otvorenju su prisustvovali zamjenik župana Krešo Jelavić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andrea Prugovečki Klepac, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sa suradnicima.  

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a