• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
9

OTVORENJE OBNOVLJENE PROMETNICE U STAROJ DIKLENICI NA PODRUČJU OPĆINE KAPELA

Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste nastavlja s obnovom i modernizacijom prometnica na području županije. I dok na pojedinim dionicima cesta ovih dana traju radovi, druge su završene i puštene u promet, poput dionice ceste u Staroj Diklenici na području općine Kapela, koju su danas svečano otvorili bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec.

Riječ je o dionici donedavno makadamske ceste koja je sada presvučena novim slojem asfalta u duljini od 1075 metara, a vrijednost radova bila je 940.000,00 kuna. Investitor radova bila je Županijska uprava za ceste, a na zadovoljstvo prvenstveno mještana Stare Diklenice obnovljenja prometnica puštena je u promet. Naime, život uz makadamsku cestu bio je težak i neizdrživ posebice u ljetne mjesece kada se stvarala velika prašina i zimske kada se od vode i bljuzge teško po njoj prometovalo. Bila je to i zadnja makadamska županijska cesta, a koja prolazi kroz naseljeno  područje u općini Kapela i sada se može reći da svaki stanovnik te općine ispred svoje kuće ima asfalt.

Radovi su napravljeni nakon četiri godine pauze i neasfaltiranja prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako se u ovogodišnjem planu i programu obnova prometnica Županijske uprave za ceste našlo niz  dionica na području Zrinskog Topolovca, Nove Rače, Ivanske, Kapele i Čazme u čiju se obnovu ulože oko deset milijuna kuna.

Od iduće godine radovi se nastavljaju u partnerskom odnosu Bjelovarsko-bilogorske županije  sa svojim općinama i gradovima po modelu pola – pola i to onaj dio prometnica za koje lokalne samouprave smatraju najbitnijim za obnovu. U tom smislu Županijska uprava za ceste  raspisala je Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave vezan uz iskazivanje interesa za obnovu prometnica na njihovom području.  U skladu s tim i dalje traju dogovori o daljnjem planu i programu modernizacije prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu.  U konačnici slobodno možemo reći kako je nakon četiri godine učinjen preokret u cestogradnji naše županije, a sve u cilju podizanja standarda naših građana. 

Sve dosad je selo bilo bez asfalta. Sve ove godine smo bili u prašini i jedva čekali kišu da se ne praši. A nakon kiše ostale su rupe i blato. Oduševljeni smo s asfaltom, s cestom, normalno se vozimo, lijepo nam je, rekao je Zdenko Kržak, predsjednik Mjesnog odbora Stara Diklenica.

Ne samo mještani, nego i sve službe zadovoljni su ovim asfaltiranjem, jer kasnije zbog održavanja i čišćenja snijega, bit će sve mnogo lakše i mjesto će biti mnogo pristupačnije. Nadam se da ćemo na taj način privući nove mještane. Napominjem, da je ovo jedno od rijetkih sela u općini gdje se ljudi doseljavaju u zadnje vrijeme i gdje nije pao broj stanovnika. Ova je bila zadnja prometnica u županiji, koja je dosad bila neasfaltirana. Sada ostaju spojevi između mjesta da riješimo i taj problem. Zahvaljujem županu i Županijskoj upravi za ceste jer su prepoznali problem naše općine. Nadam se da ćemo i sljedeće godine nastaviti daljnju suradnju preko modela 50:50 i da ćemo našim mještanima osigurati bolji prolazak i kvalitetniji život na selu. Općina u suradnji s mještanima Kobasičara, Visova i ostalih sela, koja se tamo spajaju će se prijaviti na javni poziv 50:50. Zahvaljujem se mještanima što su prikupili oko 100.000,00 kn. Vrijednost radova će biti oko 1.000.000,00 kn, pa je tih 10% značajno s obzirom na ova teška financijska vremena, naglasio je Danijel Kovačec, načelnik Općine Kapela.

Kada govorimo o Županijskoj upravi za ceste, reći ću da tri do četiri godine nije bilo asfaltiranja zbog financijskih problema. Najavili smo plan modernizacije županijskih cesta, koji se i ostvaruje, tako i ovdje u Staroj Diklenici i u Kapeli. Naš prioritet je obnova cesta. Imamo naselja u kojima nemamo asfalt. Znamo koji je to problem, ljeti je prašina, a zimi bljuzga. Mislim da takav standard moramo osigurati ne samo u Staroj Diklenici, nego i u svakom drugom naselju unutar županije. Moram reći da svi gradovi i općine, njih 23 su se javili na natječaje i žele nam biti partneri u modelu 50:50. Oni biraju gdje će se asfaltirati županijska cesta, po pola se dijele troškovi. Kada potpišemo ugovor, raspisat će se natječaji. U proljeće očekujemo nastavak, ne samo našeg programa, nego i dopunskog programa, koji će biti vrijedan preko 20. mil. kn. Načelnik Kapele najavio je sufinanciranje dijela spoja od Stare Diklenice s ostatkom naše mreže. Očekujem da se to i dogodi i da sljedeće godine riješimo još jednu dionicu na ovom području, istaknuo je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a