• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
30

OTVORENO DOPISNIŠTVO HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i v.d. glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić svečano su otvorili dopisništvo Hrvatske radiotelevizije u Bjelovaru. Time se u Bjelovarsko-bilogorsku županiju vratila jedina institucija koja je bila zatvorila svoja vrata i otišla iz naše županije, no zahvaljujući zalaganjima predstavnika lokalne i regionalne samouprave prvenstveno župana Bajsa dopisništvo HRT-a ponovno je otvoreno.

Podsjetimo župan Bajs i v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić prije nešto manje od tri mjeseca potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora od strane HRT-a, a koji je u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, za potrebe dopisništva HRT-a u gradu Bjelovaru. Naime, Hrvatska radiotelevizija javila se na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije i ostvarila pravo najma prostora za potrebe svog dopisništva na adresi Trg Eugena Kvaternika 13 u samom centu grada Bjelovara.

Time se uklonila i posljednja prepreka za ponovno otvaranje dopisništva HRT-a u našem kraju, a njegovim otvorenjem ovaj dio Hrvatske trebao bi dobiti adekvatno medijsko praćenje od strane javne televizije, jer podsjetimo, od Čakovca do Osijeka Hrvatska radiotelevizija nema ni jedno dopisništvo ni centar HRT-a.

Ugovor o korištenju prostora potpisan je na pet godina, a djelatnicima HRT-a na raspolaganju je gotovo 135 četvornih metara prostora u samom centru grada Bjelovara. Time se Hrvatska radiotelevizija vraća u Bjelovar, grad gdje su bili prisutni dvadesetak godina sve do studenog 2014. godine, kada se studio ugasio. Zapošljavao je tada 23 djelatnika i bio jako televizijsko sjedište koje je pokrivalo ne samo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i okolne.

Napomenimo, kako su do danas od zatvaranja dopisništva HRT-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije izvještavala tri videonovinara, a službeni prostor za rad nisu imali. S današnjim danom ta slika se mijenja, jer uz novouređene prostore za rad dopisništvo Hrvatske radiotelevizije u Bjelovaru trebalo bi se i bolje ekipirati novinarima, snimateljima i tehničarima čime se otvaraju uvjeti za bolje i jače medijsko izvještavanje ne samo s područja naše županije, nego i šire.

Drago mi je da se studio Hrvatske radiotelevizije vratio u našu županiju. Naš ratni studio radio je izvrsno za vrijeme rata, pokrivao je sva ratna dešavanja, a kasnije i sva događanja s područja naše županije, ali i okolnih županija. Ovaj potez uprave HRT-a, na čelu s ravnateljem, je pravi potez i mislim da u suradnji Županije, Grada, saborskih zastupnika, ali i HRT-a, javni servis za ovaj dio Hrvatske je uspostavljen na pravi način, na način da svatko može očekivati da će HRT do svakoga doći brzo i pravovremeno. Županija je iznajmila ovaj prostor, na javnom natječaju HRT se javio, a ovo sve što se nalazi u studiju je njihovo ulaganje. Mi nećemo imati samo javni servis i povratak HRT-a, već obnovljen značajan prostor u centru županije, u centru grada, a oni koji će ovdje raditi imat će izvrsne uvjete za rad, rekao je župan Bajs.

Nakon Vukovara i Metkovića sada smo u Bjelovaru, a nadam se da ovo nije kraj takozvane rehabilitacije dopisničke mreže u Hrvatskoj. Mislim da Hrvatsku radioteleviziju treba promatrati kroz ljude, kroz ulogu koju ona ostvaruje u društvu i na neki način, ovo otvorenje jača potencijal HRT-a. Cilj je bio ispraviti nepravdu i ojačati ulogu javne televizije u društvu, u tome da potenciramo teme od regionalnog značaja u našem eteru. Važno je za napomenuti da otvaranjem ovog dopisništva nema novog zapošljavanja, dakle preraspoređujemo postojeće interne snage unutar HRT-a. Također, cilj nam je vratiti i Županijske panorame, ali idemo korak po korak, naglasio je v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a