• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Prosinac
7

Pčelari na prijamu kod Župana

Pčelarstvom se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bavi blizu 500 pčelara koji sa članovima svojih obitelji proizvedu oko 500 tona meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Naša županija prednjači i u uzgoju i selekciji pčela, a o kvalitetu meda  potvrđuju i brojna odličja na razini države.
Od 2005. godine Bjelovarsko-bilogorska županija je suorganizator najveće edukativne, izložbeno-prodajne međunarodne manifestacije pčelara na Pčelarskom sajmu u Gudovcu, a u suradnji sa županijskim Pčelarskim savezom nosilac  je Prve robne marke meda u Republici Hrvatskoj pod imenom „Slatka nit“.
Povrh  ovog projekta, zajedničkim aktivnostima promoviramo i uvođenje meda  u osnovne škole i vrtiće u cilju očuvanja zdravlja ove najosjetljivije populacije kroz projekt „ Čaša mlijeka, žlica meda“.
Bjelovarsko-bilogorska županija kroz edukacije pomaže pčelarima da steknu zanimanja pčelar i pčelar-medar koja se upisuju u radnu knjižicu. Tu edukaciju u posljednjih je pet godina završio 241 pčelar, te je za tu namjenu županija izdvojila oko 300.000,00 kuna.
Povodom obilježavanja Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara župan Miroslav Čačija sa suradnicima primio je u svome uredu predstavnike Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, dobitnike odličja i priznanja na 16. ocjenjivanju meda Republike Hrvatske za 2011. godinu gdje su naši pčelari osvojili 6 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončana odličja.
Najuspješniji na natjecanju bili su članovi udruge "Bilogora" Bjelovar:
1.    Blagoja Zorić - ukupni pobjednik i šampion bagrema
2.    OPG Siniša Petrec - zlato za med bagrem
3.    Dražen Kovač - zlato za med bagrem i zlato za med lipa
4.    Dario Mustač - zlato za med lipa
5.    Vlado Obad – zlato za med bagrem

Prijemu su nazočili predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije gosp. Zvonko Horak, tajnik Dražen Kovač, te predsjednici pčelarskih udruga  "Bilogora" Bjelovar, Čazme, Daruvara i Grubišnog Polja, te predsjednica Nadzornog odbora Pčelarskog saveza Bjelovarsko- bilogorske županije gospođa  Ljubica Martinčević koja  je na 3. Ocjenjivanju meda međunarodnog karaktera u Vukovaru 2011. godine osvojila zlatno odličje za bagremov med, te je njezin med proglašen najboljim među pčelarkama. 

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a