• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
7

POLJSKI PARTNERI COMENIUS REGIONALNOG PARTNERSTVA U POSJETU BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Župan Damir Bajs sa svojim je suradnicima primio predstavnike partnera iz Poljske u projektu „Students at risk in different areas and the effective ways of providing them with psychological and pedagogical support at school“. Riječ je o planiranom posjetu poljskih partnera Bjelovarsko-bilogorske županije u sklopu kojega će posjetiti ustanove hrvatskih partnera u projektu, upoznati se s njihovim radom i razmijeniti iskustva s kolegama.

Na prijam kod župana Damira Bajsa došao je predstavnik poljskog grada Koszalina Sebastian Tałaj, u ime  Gimnazije nr 6 stižu  Jolanta Kowalska, Mariola Włodarczyk i Aneta Boguska, a u ime  Psihološko – pedagoške poliklinike Izabela Hofmann-Frąckowska, Agnieszka Jakielaszek, Krystyna Krynicka, Aleksandra Pastor.
Riječi dobrodošlice i izraze zadovoljstva  što smo u ostvarenju projekta za mlade, gostima iz Poljske uputio je župan Damir Bajs. Istaknuo je da ja ovaj projekt primjer kako možemo dobiti sredstva iz Europske unije i kako ih na najbolji mogući način iskoristiti.
U ime partnera poljske lokalne zajednice Sebastian Talaj izrazio je zadovoljstvo što se dobivena sredstva troše upravo predviđanjima. Pokrajina iz koje dolazi do sada je realizirala 26 projekta s područja odgoja, dok je grad iz kojega dolazi iz predspristupnih fondova EU dobio 120 milijuna dolara
Projekt je odobren u sklopu Potprograma Comenius Regio u suradnji s poljskim gradom Koszalinom. Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su Obiteljski centar i Glazbena škola „Vatroslava Lisinskog“ Bjelovar.

Partneri s poljske strane su Gimnazija br. 6 i Psihološko-pedagoška poliklinika iz Koszalina. Vrijednost projekta iznosi 36.700,00 eura. Osamdeset posto sredstava isplaćuje se na početku projekta, a dvadeset tek po završetku, nakon evaluacije provedbe projekta. Uključuje istraživanje i razvoj metoda utjecaja na mlade koji imaju potrebu za psihosocijalnom podrškom u adolescenciji, podrške obitelji i pokretanja promjena u socijalnom okruženju adolescenata.
U svakoj suvremenoj školi postoje učenici koji imaju problema s osobnosti, promjenom raspoloženja i poremećajima prehrane, tjeskobom, te koji su u opasnosti od ovisnosti o drogama koje mijenjaju svijest - to su karakteristične pojave u dobnoj skupini 14 - 18 godina starosti.  Istodobno obitelji, nastavnici i profesori su nemoćni u takvim situacijama. Stoga, pomoć stručnjaka, ljudi koji se bave psihološkom i pedagoškom pomoći, danas postaje neophodna.
Projekt ima za cilj poduprijeti kompetencije obitelji tih učenika i njihovih nastavnika kroz treninge i radionice. Projekt će omogućiti usporedbu, razmjenu prakse i korištenje dokazanih i učinkovitih načina rada između Gimnazjum br 6 i Miejska Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna iz Koszalina u Poljskoj i Glazbene škole "Vatroslav Lisinski" i Obiteljskog centra Bjelovarsko - bilogorske županije iz Bjelovara u Hrvatskoj. Sudjelovanje lokalnih i regionalnih prosvjetnih vlasti u ovom pothvatu prilika je za promociju stečenog iskustva i prakse u drugoj zemlji, kao i promociju lokalne zajednice i regije.
Projekt Comenius regio partnerstvo traje od rujna 2012. godine do lipnja 2014. godine. Uključuje tri putovanja u Poljsku te tri posjeta poljskih partnera Hrvatskoj, mnogobrojne radionice s djecom i roditeljima, izradu web stranice projekta te prezentaciju projekta široj javnosti.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a