• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
11

POTPIS SPORAZUMA O SURADNJI NA PROJEKTU RAZVOJA INFRASTRUKTURE ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA

Sporazum su potpisali ispred Bjelovarsko-bilogorske županije župan Damir Bajs, te gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali, Nove Rače Darko Knežić, Kapele Danijel Kovačec, Velikog Trojstva Ivan Kovačić, Zrinskog Topolovca Slavko Došen, Rovišća Slavko Priščan, Šandrovaca Josip Dekalić i Severina Žarko Žgela.

Riječ je o Sporazumu kojim se definira postupak nabave Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture. Izrada tih dokumenata preduvjet je za kompletiranje daljnje dokumentacije čiji je krajnji cilj kandidatura na fondove Europske unije, a po programu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2015. godine.  Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže svojim Gradovima i Općinama u izradi potrebne dokumentacije za omogućavanje širokopojasnog Interneta, a gdje nema dostatnog komercijalnog interesa za ulaganja u tu vrstu infrastrukture. Cijeli projekt vodi Bjelovarsko-bilogorska županija u želji omogućavanja bolje i jače internetske veze za svoje građane.

Temeljem Strategije koja postoji u Hrvatskoj od iduće godine očekujemo početnu mogućnost financiranja od strane Europske unije za te projekte. Bitno je da krenemo sada. Da zajedno u partnerskom odnosu pokušamo napraviti iskorak i našu Županiju pretvorimo u kraj koji će imati tu pogodnost. Pogodnost koja je bitna za građane i pogodnost kao što se pokazalo na primjeru niza drugih država koja su to provele velika pogodnost za gospodarstvo. Potpisom ovog ugovora Županija preuzima na sebe obvezu napraviti potrebne studije kako bi se moglo pristupiti daljnjim koracima. Projekt za sada vrijedi 250 tisuća kuna, od čega će 200 tisuća kuna osigurati Županija, a ostatak naši partneri na projektu Grad Bjelovar i osam Općina supotpisnice ovog Sporazuma. Mi očekujemo da i ostatak Županije uđe u ovakve planove, a sada pratimo državnu Strategiju i idemo korak po korak. Naš konačni cilj je da cijela naša Županija bude među prvima u Hrvatskoj s pogodnošću širokopojasnog Interneta. Naglasit ću da je to pravi put, a i sama investicija kada krene u budućnosti će se mjeriti u milijunima eura. Naime, prema iskustvu europskih država koje su već provele projekt širokopojasnog Interneta pokazuje se da ovakav jedan projekt na nivou jedne ovakve Županije može koštati između 20 i 30 milijuna eura, istaknuo je župan Damir Bajs prilikom potpisivanja Sporazuma.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a