• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Prosinac
12

POTPISAN UGOVOR O FINANCIJSKOJ POTPORI PROGRAMU MATICE UMIROVLJENIKA

Župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko- bilogorske županija Ivan Prekrat potpisali su Ugovor o financijskoj potpori programu Matice umirovljenika Bjelovarsko- bilogorske županije za 2013. godinu. Ovim ugovorom Matica umirovljenika je dobila 15.000 kuna za program vezan uz informatičku edukaciju i nabavku dva računala za umirovljenike. Programi umirovljenika za ovu godinu ukupno su od Županije dobili 200.000 kuna. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko- bilogorske županije Zlatko Barila, Tajnica Matice umirovljenika Ana Urbanek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu zaštitu i umirovljenike Jasmina Radojčić.

„Ova potpora je ogromna pomoć umirovljenicima. U cijeloj prošloj godini umirovljenici su dobili samo 11.000 kuna, a za zadnja tri mjeseca ove godine čak 200.000 kuna i ovo će sigurno popraviti financijsko stanje umirovljeničkih udruga“- rekao je predsjednik Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko- bilogorske županije Zlatko Barila.
Župan Damir Bajs je rekao da je bitno da Županija ima partnerski odnos sa onima koji se zauzimaju za umirovljenike i rade na poboljšanju kvalitete njihovih života, a to su udruge umirovljenika i da je u planu i osmišljavanje novih programa kojima bi se umirovljenicima poboljšala kvaliteta života.
Županija jepred nešto više od dva mejseca objavila  javni poziv  za prijavu projekata i programa udruga umirovljenika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Županijskog proračuna za 2013.godinu. Rebalansom proračuna za 2013. godinu, unijeta je nova stavka za umirovljenike u iznosu od 200.000 kn. Predviđeni programi za umirovljenike su usmjereni na 3 područja. Prvo područje je socijalna situacija umirovljenika, drugo zdravstvena skrb umirovljenika i treće je društveni dio, u okviru kojeg bi se umirovljenicima omogućili razni stimulativni sadržaji poput natjecanja, druženja i dodatnog obrazovanja. Na javni poziv se javilo 27 udruga. U idućoj godini će se sredstva i programi za umirovljenike proširiti i za ove potrebe se namjerava  izdvojiti pola milijuna kuna.
Predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko- bilogorske županije Ivan Prekrat je rekao da Matica umirovljenika ima 8,5 tisuća članova i da organizira zdravstvenu skrb, mjerenje šećera, razgovore s liječnicima, odlaske u toplice i uz to organizira i ostale aktivnosti kojima se podiže kvaliteta života umirovljenika i da je Županija u zadnja tri mjeseca pokazala puno razumijevanja za umirovljenike i njihove potrebe.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a