• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Veljača
18

Potpisivanje sporazuma o suradnji s Plzenskom županijom

Izaslanstvo Bjelovarsko – bilogorske županije na čelu sa županom Miroslavom Čačijom boravi u dvodnevnom radnom posjetu Plzeňskoj pokrajini u Republici Češkoj.

U glavnom gradu Pokrajine, Plzeňu, župan Čačija i njegov češki kolega  Ivo Grüner danas će potpisati Sporazum o suradnji.

            Nakon svečanog potpisivanja sastat će se s predsjednikom tamošnje gospodarske komore   Zdenekom Muzikom i češkim gospodarstvenicima kojima će predstaviti Bjelovarsko-bilogorsku županiju i njezine gospodarske potencijele. Izaslanstvo Bjelovarsko – bilogorske županije posjetit će plzeňsku poslovnu zonu Borska pole.

            U izaslanstvu Županije,  uz župana Čačiju, su predsjednik Županijske skupštine Stanko Grčić, pročelnica Upravnog odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Iva Vatrov, direktor Turističke zajednice BBŽ Antun Turčić, direktor „Bjelovarskog sajma“ d.o.o.  Zlatko Salaj, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gopodarstvo, malo i rednje poduzetništvo i obrtništvo Igor Premužić. Zajedno s njima, u cijelom programu posjeta, bit će  savjetnik za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Pragu Tomislav Vlahutin i šef ureda  Hrvatske turističke zajednice u Pragu Klaudio Stojnić.

            Plzeňska pokrajina jedna je od 13 čeških pokrajina. Nalazi se  na zapadu Češke uz granicu s Njemačkom, a prostire se na 7561 četvornih kilometara.  Ondje živi 552 982 stanovnika, a najveći broj ih je u glavnom gradu Pokrajine Plzeňu. Osnova  gospodarstva proizvodnja je piva (Pilsner) i automobilska industrija (Škoda). Ta češka Pokrajina posljednjih je godina vrlo uspješno realizirala projekt razvoja svojih poslovnih zona privukavši strane ulagače.        

            Razmjena tih iskustava dobro će doći Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, koja s Plzeňskom pokrajinom namjerava sudjelovati u međunarodnim projektima. Mogućnosti suradnje postoje  na gospodarskom i kulturnom planu, a već prilikom ovoga posjeta Plzeňska pokrajina dobit će poziv da bude partner na ovogodišnjem 19. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu od 9. do 11. rujna.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a