• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Rujan
21

POVODOM NACIONALNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BBŽ

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se u petak, 21.rujna,sastalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije. Sjednica, na kojoj je sudjelovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, održana je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se u Hrvatskoj svake godine obilježava 22.rujna.
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22.rujna 1999.godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene- supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena.

Na sjednici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova moglo se čuti kako je osnovni cilj obilježavanja ovoga dana  senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.  Predsjednica Povjerenstva Ivana Pirin istaknula je kako se u Hrvatskoj nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje: „Ako uzmemo podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno šest ubojstava, od toga je bilo pet žena među kojima su 4 žene ubili njihovi intimni partneri . Ako uzmemo razdoblje od 2013.do 2017.ubijena je 91 žena. Samim time moramo priznati da su to zastrašujuće brojke i da je to problematika koja se tiče svih nas zajedno. Nasilje se ne događa nekome drugome nego svuda oko nas i svi moramo preuzeti društvenu odgovornost i sudjelovati na način da ako znamo za bilo koji oblik nasilja moramo ga prijaviti“, naglasila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin.

„Na nama je da primijenimo više standarde kada govorimo o ravnopravnosti u svijetu. Ja ću reći da je to naša obveza , međutim to ne znači da je to tako u stvarnosti. Mi imamo situacije koje potvrđuju da postoji neravnopravnost i moram reći da ta neravnopravnost ide na štetu žena. Ja se nadam da ako svi zajedno činimo sve što je potrebno  da će se nasilje smanjiti i da ćemo doći do toga da možemo reći da je napravljeno sve što je moguće.  Mislim da napredak u Hrvatskoj postoji i da Hrvatska postaje zemlja u kojoj, u ovom slučaju,  žene imaju pravo i mogućnost tražiti zaštitu u bilo kojem trenutku. Rekao bih da prevencija počinje od najranije dobi kada naši mladi , od vrtića pa nadalje, kroz obitelj moraju shvatiti da smo svi ravnopravni te da nasilje nikako nije odgovor ni na što“, rekao je župan Damir Bajs.

Monika Zorić iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske na sjednici je iznijela službene podatke o nasilju u obitelji: „Tijekom prvih osam mjeseci na području naše županije ukupno je evidentirano 175 počinitelja prekršaja, što je za 123 počinitelja ili 41 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.  Uglavnom su za počinjenje prekršaja prijavljeni muškarci, točnije 148 osoba muškog spola. Nakon prvih osam mjeseci evidentirano je 80 kaznenih djela, od čega 73 iz domene nasilja u obitelji , što je za 27.69 posto više u odnosu na isti period prošle godine.  Najčešće se radilo o kaznenim djelima prijetnje i tjelesne ozljede.  Tijekom 2018.godine zabilježeno je jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju ženske osobe“, naglasila je Monika Zorić iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Također, na sjednici su se mogli čuti i podaci Sigurne kuće koje je prezentirala voditeljica Iskrica Strčić:“ Kapacitet naše Sigurne kuće je 16 mjesta za žene i djecu.  Broj korisnica koje smo smjestili tijekom 2017.je 66, od čega 24 žena i 42 djece.  Broj zahtjeva tijekom godine bio je 50, od strane nadležnih centara za socijalnu skrb, međutim samo je 24 realizirano.  Najmlađa žena bila je stara 21 godinu,a najstarija 82 godine.  Najbrojniji naši korisnici su djeca, mahom školarci i predškolci“, rekla je voditeljica Sigurne kuće Iskrica Strčić.

Prema podacima bjelovarskog Centra za socijalnu skrb tijekom 2017.godine zaprimljeno je 206 prijava obavijesti nasilja u obitelji. 2016. godine ih je bilo 177. U 176 slučajeva bilo je riječi o ženskim osobama, žrtvama obiteljskog nasilja, od čega 21 u dobi do 18 godina,a ostalih 155 su bile odrasle osobe.  Prema djeci je nasilje počinjeno u 15 slučajeva tijekom prošle godine,a tijekom 2016.u pet slučajeva.  Prema odraslim osobama nasilje je počinjeno u 159 slučajeva, kao i u 2016.godini.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a