• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
4

PREDSTAVLJEN KREATIVNI FOND MLADIH „UZGON“

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima i upraviteljem Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah Drago Vručinić, predstavio je Kreativni fond mladih „Uzgon“.

Kreativni fond mladih „Uzgon“ inovativni je, održivi model financiranja projekata mladih u lokalnim zajednicama koji omogućuje edukaciju svih dionika, financiranje projekata mladih i rješavanje njihovih problema. Tim Fondom žele se postaviti i razviti modeli odgovorne filantropije koji će omogućiti da udruge mladih s područja Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije kreiraju situacije pune odgovornosti od početka do kraja projekta u kojem sudjeluju.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od ključnih područja gdje se zalažemo za odlične odnose i promišljamo daljnje aktivnosti. Putem ovog fonda mladi će predstavljati i rješavati probleme koje muči njihovo područje. Sam fond „Uzgon“ postoji kako bi ga mladi oplemenili, a zaklada Zamah će biti samo moderator. To je otprilike kao da mi pazimo na fond, a mladi govore što treba rješavati u županiji. Na raspolaganju će imati 300 000 kuna koji će biti namijenjeni za područje Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Ovo je prva godina testiranja fonda, a zamišljeno je da traje sljedeće četiri godine iako bi mi htjeli da fond bude trajno postavljen, jer ovo je jedini fond te vrste, rekao je Vručinić.

Prije nego se fond postavi, zaklada će osnovati Savjet fonda na području Bjelovarsko-bilogorske županije čiji će članovi, mladi predstavnici županije, odlučivati koji su prioriteti na ovom području. U fondu će postojati tri vrste potpore, a svaki prijavitelj morat će osigurati dio sredstava da bi dobio tu vrstu potpore. Osim toga, zaklada Zamah sljedeće godine pokreće i dva veća projekta u poduzetništvu s fokusom na mladima.

Zahvalio bih se projektima koji su provedeni ove godine. Oni su raznovrsni i vežu se uz razvoj civilnog društva i vidimo da postoji pojačani interes za civilno društvo. Istaknuo bih da postoji aktivnost i s naše strane, sve radionice koje smo provele dale su rezultate, izjavio je župan Bajs.

Zaklada Zamah na području Bjelovarsko-bilogorske županije prisutna je pet godina, ali u posljednje dvije-tri godine ostvarila je povećanu suradnju. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove godine financirano je čak šest građanskih akcija u programskom području Naš doprinos zajednici udrugama i školama po 13.000,00 kuna.

Zahvaljujući županu Damiru Bajsu koji je prije osam godina prepoznao ulogu civilnog društva i podržao Akademiju za razvoj demokracije i civilnog društva, civilno društvo doživjelo je pravi zamah. Od odobrenih projekata za mlade u ovoj godini treba istaknuti i udruge čiji su projekti prošli na natječajima Ministarstva socijalne politike i mladih:
Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva i projekt Informativni centar za mlade LIKE s odobrenih 59.500kuna, Udrugu za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu IMPRESS iz Daruvara i projekt Info centar Mogućnosti s odobrenih 50.000kuna te Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar i projekt Lokalni volonterski centar UTIB s odobrenih 120.000 kuna. Osim toga, za sljedeću godinu odobreno je i 75.000 kuna Savezu za pravedno društvo koji nastavlja partnerski projekt E-misija u okviru Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj, a financira ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, zaključio je referent za civilno društvo Bjelovarsko-bilogorske županije Stjepan Kos.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a