• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
11

PRIJEM ZA MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva župan Damir Bajs sa suradnicima primio je: Hrvoja Pokosa-pomoćnika ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Bjelovar, Marija Gazića- predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Bjelovar, Sendi Slamek- glavnu sestru Zavoda za hitnu medicinu BBŽ i pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Želimira Bertića-predsjednika Lige borbe protiv raka BBŽ i Đurđicu Pavičić- pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja BBŽ.

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele – začetnice modernog sestrinstva. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu.

Poruka Međunarodnog sestrinskog vijeća jest podizati svijest o važnosti promatranja zdravlja kao temeljnog ljudskog prava, prvenstveno unutar sestrinske profesije, a zatim i u zajednici, u državnim tijelima te ostalim sudionicima u donošenju odluka. Međunarodno sestrinsko vijeće zagovara dostupnost zdravstvene njege svima, bez obzira na mjesto, vrijeme i okolnosti, a medicinske sestre imaju ključnu ulogu u ostvarivanju cilja. Ove godine, naglasak je na ključnoj ulozi medicinske sestre u postizanju zdravstvene njege za sve.

Hrvatska udruga medicinskih sestara povodom Međunarodnog dana sestrinstva organizira  savjetovanja, javnozdravstvene akcije i edukacije s udrugama osoba s invaliditetom kroz svoje podružnice, a koje su  upućene osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima,  sukladno njihovim potrebama.

U zdravstvenom sustavu sestrinstvo je neizostavna karika u lancu učinkovite zdravstvene zaštite. Upravo Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Kako bi BBŽ zadržala postojeći liječnički kadar, ali i privukla nove liječnike i medicinsko osoblje, u naredne 3 godine osigurala je 3 milijuna kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u svoj proračun za 2018.godinu uvrstila je novi projekt „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava-liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu u ovoj godini osigurano 1.000.000,00 kuna.

Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšat će se uvjeti zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i smanjiti nejednakosti u mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama.

„Županija ima niz ovlasti i obveza u zdravstvenom sustavu. Odgovorna je  za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i za sekundarnu, što će reći za liječnike opće prakse, ali i za bolničko liječenje. Ovog trenutka iznimno su velika ulaganja u naš zdravstveni sustav kako iz sredstava Europske unije tako i same Županije. Neovisno o tim ulaganjima, naša Županija je kao prva i jedina za sada u Hrvatskoj stvorila novi program vezan uz zdravstveno osoblje. Mi smo predvidjeli da najmanje milijun kuna, od 2018. pa nadalje, usmjerimo prema našim liječnicima, ali i medicinskom osoblju. Zahvaljujem medicinskim sestrama i tehničarima na ukupnim aktivnostima, na požrtvovnosti, na činjenici da je to posao bez radnog  vremena, posebice u bolničkom sistemu, da su sestre i tehničari prisutni u ukupnosti zdravstva. Kao što sam rekao, Županija će osigurati dopunske pogodnosti za medicinske sestre i tehničare, od ove godine pa nadalje, jer neovisno od ulaganja u moderne uvjete rada, gradnju nove bolnice, obnovu naših ambulanti, mi moramo ponajviše ulagati u ljude. Tko god se odluči da svoj život posveti zdravstvu, bilo da je medicinska sestra ili tehničar, nije odabrao posao nego životni poziv“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Bjelovar Hrvoje Pokos čestitao je svim medicinskim sestrama i tehničarima naše županije Dan sestrinstva i zahvalio županu Bajsu na prijemu: „U našoj Općoj bolnici 45 % zaposlenih čine medicinske sestre. Najveći problem nisu odlasci jer odlazaka u inozemstvo iz naše ustanove nije bilo puno, riječ je o nekih desetak imena, ali najveći problem nam je dob naših kolega i kolegica koji u prosjeku prelazi 50 godina. Posao sestre, osim što je dosta psihički težak je i fizički zahtjevan“, rekao je Pokos.

„Ono što se tiče Zavoda za hitnu medicinu, naglasila bih da su sestre i tehničari u Hitnoj veliki stup i pokretač cijelog sustava . Nas ne nedostaje kao liječnika i sada zbog manjka liječnika mi smo ti koji to svojim radom moraju nadoknaditi, moramo se puno educirati i ono što nam je najvažnije, ne samo da su bitne naše edukacije , važne su i edukacije naših sugrađana . Znamo da smo pri vrhu kardiovaskularnih bolesti, stoga je bitno da educiramo i naše sugrađane kako bi znali pružiti pomoć ukoliko se zateknu u takvoj situaciji . Imamo i program javno dostupne reanimacije gdje imamo vanjske defibrilatore te bih stoga htjela naglasiti važnost edukacije i nas i građanstva kako bi imali što manje smrtnih ishoda“, istaknula je Sendi Slamek, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu BBŽ i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu BBŽ.

„Zahvaljujem se županu Bajsu na pozivu koji je tradicionalan povodom Međunarodnog dana sestrinstva, ali također zahvaljujem se županu i u ime Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Bjelovar koji je prvi postavio operativni plan da se konkretno pomogne medicinskim sestrama u ovom projektu koji se odnosi na sufinanciranje i pomaganje liječnicima i zdravstvenim djelatnicima. Ono što bih želio naglasiti je to da smo jučer ministar Kujundžić i ja u Zagrebu u Komori otvorili  prostore za medicinske sestre. To je jedan veliki stan sa devet smještajnih jedinica gdje može boraviti devet medicinskih sestara koje su bolesne i koje trebaju liječenje u Zagrebu. U tim prostorijama mogu boraviti tijekom liječenja u Zagrebu i besplatno obavljati pretrage“, rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Bjelovar.

„Što se tiče situacije u našoj županiji i Hrvatskoj mislim da je u protekle dvije tri godine veliki problem odlazak liječnika izvan naše zemlje. No, ovo što sam sad čuo, vezano za mjere koje se provode u našoj županiji,a kao jednom od prvih doktoranata,  to mi daje nadu i nadam se da će imati odjek u budućnosti naše struke.“, rekao je na prijemu Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka BBŽ.

„Primarna zdravstvena zaštita bi trebala biti početni dio liječenja svakog čovjeka . Međutim, najveći problem kod nas je odljev liječnika . Ravnateljica ulaže maksimalne napore da naši pacijenti to ne osjete i ja ih ovim putem molim za razumijevanje što se tiče čekanja i zamjenskih liječnika“, rekla je Đurđica Pavičić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja BBŽ.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a