• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
12

PRIJEM ZA NAJBOLJU SLASTIČARKU SVIJETA MARIJU SHRAMKO

Đurđica Ištef Benšić zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana primila je sudionike ovogodišnje Slatke niti kulinarske manifestacije koja će ove godine u Bjelovaru okupiti oko pedesetak vrsnih kuhara, a posebna čast za sve je dolazak najbolje slastičarke svijeta Marie Shramko.

Maria Shramko u svijetu slastičarstva velika je zvijezda, a na posljednjem svjetskom natjecanju u slastičarstvu osvojila je četiri zlata i jednu broncu. Nema slastičara koji se ne divi njenom radu, stoga je velika čast što je našla vremena da dođe u Bjelovar. Uz sudjelovanje na Slatkoj niti i internacionalnom kupu slastičara Carvin, Maria Shramko održati će i Master class radionicu za sve zainteresirane. Radionica je to koja se ne propušta složili bi se slastičari, a među njima i Dragica Lukin predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, koja je također stigla na Slatku nit.

Velika je čast da su na Slatku nit došlu svjetski ljudi, ja bih rekla iz gigantskog svijeta kulinarstva. Tu je i Maria Shramko koja je isključivo artist za carving i šećer. Dakle, umjetnica u izradi figura od šećera. Nedavno je u Luksemburgu na Svjetskom natjecanju slastičara osvojila četiri zlatne i jednu brončanu medalju. Time je promijenila svijet slastičarstva, jer nitko do sada nije u 37 godina tog natjecanja dobio toliko zlatnih medalja kako Maria ove godine, istaknula je Dragica Lukin predsjednica Saveza slastičara Hrvatske.

Inače, Maria Shramko u životu se bavila sportom, točnije judom i karateom i bila je među prvakinjama Rusije. Potom je kao mlada otišla iz Ukrajine u Island, tamo se udala i posvetila se svojoj ljubavi šećeru, od kojeg danas stvara prava umjetnička djela. Dio tog vrhunskog rada na Slatkoj niti imaju prilike vidjeti mnogi i u gradu Bjelovaru 12. i 13. ožujka.

Meni je izuzetno drago što ćete biti ovih dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dolazak Vaš gospođo Shramako iz Islanda zemlje vatre i leda je velika čast za nas ovdje. Također, počašćeni smo što su u našu Županiju došli i kuhari iz drugih zemalja čime dajete veliko značenje našoj Županiji. Mi smo mala zemlja i moramo se držati prilika koje imamo, a za razvijanje gastronomije i kulinarstva sigurno imamo kapaciteta u našoj Županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, istaknula je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a