• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
9

PRVI JAMSTVENI FOND ZA PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Bjelovarsko-bilogorska županija i Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o s Privrednom bankom, potpisali su s Ugovor o provedbi Projekta kreditiranja poduzetnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije formiranjem kreditne linije i Projekta „ Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju za 2014. godinu „ kao oblika financijske potpore poduzetnicima na području Bjelovarsko-bilogorske župnije.

U cilju poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Bjelovarsko-bilogorska županija i njena razvojna agencija, javili su se sa kompletnom dokumentacijom na natječaj ministarstva na natječaj ministarstva gospodarstva za provedbu programa jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu. Ministarstvo gospodarstva donijelo je Odluku o dodjeli sredstava iz Programa jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu. , kojom su  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dodijeljena sredstva u iznosu od 1.069.225 kuna koje je prebacila na račun Regionalnoj razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o. U međuvremenu su poslane ponude, te se sa najpovoljnijom ponudom javila Privredna banka Zagreb i na milijun deponiranih sredstava ponudila 5.346.125,00 kuna jamstvenog fonda, te kreditni program od 7.500.000,00 kuna koji će pratiti jamstveni program, po vrlo povoljnim komercijalnim uvjetima a u kojima kamata iznosi ispod 6 %.

                   Program jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu namijenjen je izdavanju jamstva u prerađivačkoj industriji, a uvjeti za izdavanje jamstva su slijedeći:
                  - jamstva se izdaju do 75% iznosa glavnice kredita, bez obzira radi li se o postojećem poduzetniku ili početniku a maksimalno do 500.000,00 kn po jednom poduzetniku;
                 - jamstva se mogu koristiti samo za financirane ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a koja su nastala kao rezultat inovacije u omjeru 70% materijalne, 30% nematerijalne imovine, zatim za financiranje ulaganja u modernizaciju tehnološkog procesa te za obrtna sredstva vezana za provedbe modernizacije tehnološkog procesa do maksimalno 100.000,00 kn.
              - krediti će se realizirati u suradnji sa Privrednom bankom Zagreb a rok otplate je 6 godina.
              - instrumente osiguranja za izdano jamstvo propisuje potporna institucija sukladno Programu i Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinu izdavanja jamstava za dobivanje gospodarskih kredita i načinu korištenja kredita temeljem Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu.

              Prerađivačka industrija ostvaruje 2,4 milijarde kuna prihoda što je 34,4 % ukupnih prihoda županijskog gospodarstva čime ona zauzima najveći udio u ukupnome prihodu Bjelovarsko-bilogorske županije . Od ukupno 1.447 poslovnih objekata, 285 je u sektoru prerađivačke industrije i ona sudjeluje sa 85,1% u ukupnom izvozu županijskog gospodarstva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a