• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Prosinac
8

RADIONICA HAKOM-a

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održala se radionica vezana uz pružanje podrške jedinicama lokalne i regionalne samouprave u pokretanju i provedbi projekta povećanja dostupnosti infrastrukture širokopojasnog pristupa u organizaciji HAKOM-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koja će se održati.

Radionica je bila namijenjena čelnicima lokalne i regionalne samouprave, čelnicima ureda i službi koje pokrivaju područje širokopojasnog pristupa Internetu. Radionicu koju je organizirao HAKOM i nadležno ministarstvo, obuhvaćala je bitne informacije o širokopojasnom pristupu, nacionalnom programu razvoja širokopojasnog pristupa te izazovima lokalne i regionalne samouprave za uspješno provođenje projekta gradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture uz korištenje fondova Europske unije.

Naime, kako se čulo na radionici prema ciljevima agende za Europu do 2020. godine pristup Internetu trebao bi se odvijati na slijedeći način:

- Osnovni pristup 100% stanovništva EU do 2013. godine,
- Brzi pristup (30 Mbit/s ili više) – 100 % stanovništva EU do 2020. godine
- Ultra brzi pristup (100 % Mbit/s ili više) – 50% kućanstava EU do 2020. godine.

Širokopojasni Internet je ono što je EU stavila sebi u agendu za narodno razdoblje. U okviru toga Hrvatska se nalazi u poziciji s naslova članstva Europske unije, da može povući sredstva za tu infrastrukturu. Mi znamo primjere zemalja koji su to napravili prije nas. Slovenija je dobar primjer za to. Iskoristila je sredstva, napravila investicije koje pružaju novi poticaj da se dobije još jedan plus u mogućnostima ulaganja u ta područja. Republika Hrvatska dobila je mogućnost da krene tim putem. Naša Županija je s Gradom Bjelovarom i osam Općina potpisala ugovor, kojim je Županiji predano pravo da napravi studije koje su potrebite da bi se prijavili na natječaje Europske unije. Ovog trenutka mi smo završili onaj dio studija koji se tiče ukupnosti ulaganja kod nas. Operativni plan još nije na snazi, stoga mi čekamo da se taj plan donese kako bi se provela javna rasprava i kako bi mi završili projekt. Zanimljivo je to da sama Županija neće biti predlagač za infrastrukturu već gradovi i općine. Ključno je da investicije dođu na ovo područje, oko 25-30 milijuna eura po procjenama koje imamo. Što se nas tiče kada bude okvirni dio strategije gotov i kada to bude javno prihvaćena stvar, mi ćemo u roku od 3 tjedna biti spremni završiti našu ukupnu studiju, naglasio je župan Bajs i dodao - Ne treba zaboraviti ni komercijalni dio. Vi ćete to provesti kroz JPP jer će se privatni operateri javljati na natječaj gdje će ostvarivati sredstva potpore od strane EU kako bi  postavili infrastrukturu potrebnu za visoke brzine mreže, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a