• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Lipanj
3

RADNI POSJET ZAMJENICE ŽUPANA ĐURĐICE IŠTEF BENŠIĆ GRADU DARUVARU I NASELJU LADISLAV

U sklopu radnog posjeta zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima je posjetila gradsku upravu Grada Daruvara, prostor „Dnevnog boravka“ za osobe starije životne dobi, Češku osnovnu školu Jan Amoš Komenski, Savez Čeha Republike Hrvatske, Ekonomsku i turističku školu, Tehničku školu i Gimnaziju, Vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Daruvara te Dobrovoljno vatrogasno društvo Ladislav u Općini Hercegovac.

Radni posjet u Daruvaru zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić započela je sastankom u uredu gradonačelnika Grada Daruvara Dalibora Rohlika. Jedna od tema o kojoj se vodio razgovor bio je i program Pomoć u kući koji je nakon razdvajanja od 1. svibnja 2014.  iz Dnevnog boravka ušao u sustav Ministarstva socijalne politike i mladih. Osim programa Pomoć u kući razgovaralo se i o realizaciji programa Asistent u nastavi. Mjera koja je prošle godine bila financirana od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u okviru mjere „Mladi za mlade“ ove školske godine neće biti moguća, no zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić istaknula je kako vidi rješenje u aktualnim natječajima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kojima će nositelj projekta biti Bjelovarsko-bilogorska županija.
Na Češkoj osnovnoj školi Jan Amoš Kamenski izvedene su promjene dotrajalog krovišta i jednog prozora ukupne vrijednosti oko 200 tisuća kuna. Cijela investicija je iz županijskog proračuna, a prema prvoj obračunskoj situaciji do sada je utrošeno 126 tisuća kuna. Zamjenica župana i ravnateljica Leonora Janota razgovarale su i o rješavanju problema vlage u Češkoj osnovnoj školi. U rješavanje tog problema uključiti će se i Darkom d.o.o. za komunalnu djelatnost i Grad Daruvar kao njegov osnivač. Na sastanku je prisustvovala i zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić.
Zamjenica župana upoznala se s aktivnostima koje provodi Savez čeha Republike Hrvatske te je sa predsjednicom Libuše Stranjik razgovarala o Prvoj smotri manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koja će se održati u rujnu ove godine.
Ravnateljice Dinka Ivanović i Romana Bakarić zamjenici župana i njezinim suradnicama predstavile su projekt pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom i projekt dogradnje i rekonstrukcije srednjih škola u Daruvaru.  U projektu pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom radi se o prilagodbi sanitarnog čvora za koji je odobreno 30 tisuća kuna od strane Ministarstva branitelja. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 42 tisuće kuna pa će potrebnu razliku za realizaciju projekta financirati Bjelovarsko-bilogorska županija. Projekt rekonstrukcije i dogradnje tri srednje škole u Daruvaru kandidiran je prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija na model financiranja preko javno-privatnog partnerstva koji je definiran 55 posto država, 35 posto županija i 10 posto grad ili općina. Prije dva mjeseca dobiven je pozitivan odgovor od resornog ministarstva da se dogradnja tri srednje škole nalazi na indikativnoj listi te da se pripremi preostala potrebna dokumentacija za natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj koji će biti raspisan krajem ove ili početkom 2015. godine. Procijenjena vrijednost ovog projekta je oko 14 milijuna kuna, zajedno s opremom.
U Vatrogasnoj zajednici i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Daruvara predstavljen je projekt mjere energetske učinkovitosti za koji je veći iznos od ukupne investicije odobren od Ministarstva gospodarstva, a odnosi se na radove na promjeni krovišta i stolarije.
Zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić i suradnici posjetili su i Dobrovoljno vatrogasno društvo Ladislav te Područnu školu Ladislav gdje su ih dočekali načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan i predstavnici mjesnog odbora.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a