• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Lipanj
14

SASTANAK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE SA ŽUPANIMA

U Zadarskoj županiji je 14. lipnja održan sastanak Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru. Sastanku je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
Sastanak s Vladom RH

Na sastanku u Zadarskoj županiji ministar uprave Lovro Kuščević održao je prezentaciju na temu povjeravanja poslova Ureda državne uprave Županijama. Nakon toga, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila je o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji dok je ministar turizma Gari Cappelli imao prezentaciju na temu pripreme glavnog dijela turističke godine te novi paket turističkih zakona.

„Kao prvo pohvalio bih dijalog koji postoji jer ključno je da možemo razgovarati o temama koje su bitne za sve nas. Na kraju krajeva, i Vlada i Županije čine ukupnu vlast u Republici Hrvatskoj i birani smo od istih građana te pohvaljujem teme koje su na dnevnom redu. Jedna od njih predložena je od župana pa i mene osobno kao župana Bjelovarsko-bilogorske županije, a to je da po uzoru na Grad Zagreb koji ima spojene Ured državne uprave i Grada se to od 1. siječnja dogodi i u Županijama. Zakon je Vlada potvrdila, poslala ga u Sabor, po tome će se napraviti novi ustroj same Županije, djelatnici iz Ureda državne uprave će prijeći u sustav Županije, dobit ćemo sredstva za njihove plaće i time će se omogućiti da se to racionalizira i pojednostavi“, rekao je župan Damir Bajs.

O novom paketu turističkih zakona župan Bajs kaže: „ Ono što je ključno je da kada se već dogodilo to da će Ured Hrvatske turističke zajednice izgubiti dio nadležnosti razvojem posebice kontinentalnog turizma, da su prihodi i dio ovlasti povećani. Tako da ćemo dobiti sredstva koja će omogućiti da ono što je nekada radio Glavni ured sada radi naša županijska Turistička zajednica. Dapače, meni je drago da smo mi tu predvodnici. Naime, po zakonu iz 2011. koji je još uvijek na snazi uspjeli smo napraviti zajednice područja i mi smo među prvima u Hrvatskoj, a sada prema ovom novom zakonu te zajednice će dobiti povećane iznose uključujući i mogućnost povlačenja sredstava iz sada uvedenog fonda koji bi bio za turistički nerazvijene dijelove Hrvatske“, istaknuo je župan Bajs i dodao: „Na sastanku sam istaknuo i neke teme koje su bitne za nas pa sam predložio da kada govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i svim županijama Hrvatske posebice u ruralnim područjima, da se stavi i jedna nova tema na dnevni red, a to je pitanje primarne zdravstvene zaštite, odnosno nedostatak liječnika koji bi obavljali djelatnost posebice u našim manjim mjestima. Pravo na mogućnost ostvarenja zdravstvene zaštite kroz posjet doktoru koji mora biti blizu vas je jedna od ključnih i mi radimo sve što je u našoj moći, dakle financiramo dolazak i ostanak liječnika, dajemo im potpore, ali to nije dosta. Moramo napraviti još jedan napor, nadam se uz pomoć Vlade. Premijer je rekao da će razmisliti o tome te da će ta točka biti na sjednici dnevnog reda. I na kraju, pozvao sam premijera da Vlada dođe u Bjelovar, u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, da vidimo sve one projekte koji su nam u konačnici bitni. To je željeznička pruga, brza cesta, početak gradnje nove zgrade bolnice i mislim da ćemo uskoro imati tu mogućnost da zajedno kroz projekte surađujemo s Vladom“, kazao je župan Bajs nakon sastanka s Vladom RH.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
Sastanak s Vladom RH
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a