• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
27

SJEDNICA ODBORA ZA BRANITELJE BBŽ

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je sjednica Odbora za branitelje Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj se razgovaralo značaju o okruglog stola „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine.

Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se 28. i 29. ožujka u Kukavici  održava okrugli stol pod nazivom „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“. Riječ je o okruglom stolu koji treba rasvijetliti činjenice i podrobnije upoznati javnost s događanjima iz Domovinskog rata, a vezanim uz prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu „Otkos 10“, „Orkan '91“ i „Papuk '91“, zahvaljujući kojima je oslobođeno preko 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 130 sela i zaseoka. 

Nositelji organizacije okruglog stola su Ministarstvo obrane, Glavni stožer oružanih snaga RH i Hrvatsko vojno učilište te Krizni štabovi iz ratne 1991. godine, a svoju potporu dali su i Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Bjelovarsko-bilogorska županija.
Na dvodnevnom okruglom stolu tako će održati niz prezentacija vezanih uz Domovinski rat, od oslobođenja vojarni, preko naoružanja hrvatskih branitelja, do oslobođenja prvih teritorija Republike Hrvatske.

S obzirom na značaj i ozbiljnost teme koja prelazi granice Bjelovarsko-bilogorske županije i tiče se ukupnosti Domovinskog rata u Zapadnoj Slavoniji ratne 1991. godine okrugli stol je veoma bitan, a  samim time valoriziramo događaje iz 1991. i upoznajemo podrobnije  javnost s tim događanjima.

Nakon okruglog stola izdat će se i publikacija vezana uz isti, a svi zajedno žele da prava istina izađe u javnost i da događanja iz 1991. godine iz ovog dijela Hrvatske nađu svoje mjesto u vojnoj literaturi Hrvatskog vojnog učilišta za mlade generacije za izučavanje povijesti Domovinskog rata.

„Nakon dvodnevnog skupa gdje ćemo imati temu o Domovinskom ratu tijekom 1991. godine, gdje ćemo imati preko tridesetak predavača, gdje će se govoriti o oslobodilačkim operacijama na ovom području čeka nas zadnji dio ukupnosti priče, a to je činjenica da će svi oni koji su predavali da će napraviti znanstveni rad i da će on biti objavljen. On će ići uz potporu Hrvatskog vojnog učilišta, Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga i mi vjerujemo da će on biti jedan temelj priznavanja akcija u Zapadnoj Slavoniji. Mislim da je to jedan ključ svega i da nakon toga utvrdimo jedan datum, datum kada će se obilježavati ukupnost tih akcija oslobođenja 2200 četvornih metara hrvatskog prostora. Samim time mislim da će se i u knjigama utvrditi jedna krajnja istina, a to je kako je tekao rat na našem području, što se dešavalo i koliko je to bilo ključno za razbijanje plana srbočetničke agresije koja je išla. Mene veseli odaziv svih ljudi koji će doći na okrugli stol, od izaslanika Predsjednice RH, naših ministara, Glavnog stožera oružanih snaga RH, svih generala koji su sudjelovali u tim operacijama“, naglasio je župan Bajs.

„To je bila prekretnica u Domovinskom ratu gdje smo pokazali da možemo ne braniti, nego osloboditi okupirane prostore. To su površine do Oluje najveće oslobođene površine i to na prostoru zapadne Slavonije. Mi sada hoćemo da te akcije dobiju mjesto u povijesti koje njima i pripadaju i s vojno-stručnog aspekta da sve nejasnoće iskristaliziramo i da to služi za izučavanje na Hrvatskom vojnom učilištu novih generacija“, rekao je brigadir Đuro Crkvenac jedan od inicijatora okruglog stola.
„27 godina je prošlo od Domovinskog rata, a mi još uvijek nemamo zaokruženu priču jednog cijelog ratišta kao što je zapadna Slavonija. Zbog toga smo odlučili da na jednome mjestu okupimo one meritorne ljude koji su sudjelovali u oslobađanju zapadne Slavonije, a to se prvo odnosi na predsjednike Kriznih štabova, a potom brojne druge“, naglasio je Đuro Škvorc moderator okruglog stola.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a