• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Srpanj
25

SKLOPLJENA PREDSTEČAJNA NAGODBA U “SUVENIRU ARBOR”

Nakon nešto više od godinu dana za Ustanovu Suvenir Arbor Sirač završena je predstečajna nagodba. Javnost su o tome izvijestili župan Damir Bajs i direktorica Suvenira Marina Župan na konferenciji za medije.

Prema riječima direktorice Župan, od malo više od 2 milijuna duga otpisano je milijun i četiristo tisuća kuna. Preostalih 780 tisuća bit će namireno kroz dvije godine. Rezultat je to mnogobrojnih razgovora i dogovora u proteklih godinu dana, u kojima su sudjelovali župan Damir Bajs, njegov zamjenik Neven Alić i uprava Suvenira. Sačuvano je 56 radnih mjesta, od kojih je njih trideset i šest osoba s invaliditetom.
Sindikalna povjerenica Vesna Cerovečki istaknula je da je ovo bilo jedno od najtežih razdoblja za radnike.  Nije bilo plaća niti posla, neki od njih su doslovce nisu imali što jesti, no cijelo ovo vrijeme radnici su bili tolerantni. Zahvalili su posebno županu Bajsu, jer je Županija uskočila kad im je bilo najteže, a svjesni su da je to, koji put, učinjeno nauštrb ostalih županijskih ustanova.
Fond za rehabilitaciju osoba s invaliditetom, koji sufinancira rad ustanova sa zaposlenim osobama s invaliditetom, Suveniru nije isplatio ništa od svibnja prošle godine. Završetkom predstečajne nagodbe, očekuje se da će Fond uplatiti milijun i 300 tisuća kuna. Tim novcem, radnicima će biti isplaćene zaostale četiri plaće, ali i osigurana sredstva za rad. Rekao je to na konferenciji za novinare župna Damir Bajs, izrazivši zadovoljstvo dosad postignutim, no naglasivši da se je sada došlo do pola puta. Uz trenutačnog kupca Suvenirovih proizvoda PRIMA Comerce,  hitno treba pronaći još bar jednog trajnog kupca. To je jedini način da se riješi osnovni problem Suvenira, zbog kojeg je i došlo do problema u poslovanju. Umjesto dosad 15 posto ostvarenih prihoda vlastitom proizvodnjom, cilj je postići 50 posto, koliko je u većini ustanova koje zapošljavaju osobe s invaliditetom.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a