• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Svibanj
13

SPOMEN NA PRVOG BJELOVARSKO-BILOGORSKOG ŽUPANA TIHOMIRA TRNSKOG

U povodu godišnjice tragične pogibije prvog župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tihomira Trnskog, koji je život izgubio, 13. svibnja 1994. godine, u ime Županije,počast su mu odali župan Miroslav Čačija i njegovi suradnici. Polaganje vijenca i paljenje svijeća na njegovu posljednjem počivalištu, na Groblju Borik u Bjelovaru sjećanje je i simboličan iskaz zahvalnosti na doprinosu u stvaranju hrvatske države i uspostavi područne i lokalne uprave i samouprave na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Profesor Tihomir Trnski prvi je župan Bjelovarsko-bilogorske županije u demokratskoj i priznatoj Republici Hrvatskoj. Tragedija u kojoj je Tihomor Trnski izgubio život, prekinula je  njegov mandat koji je trajao tek nešto više od godinu dana. No, u tom razdoblju svojim životnim entuzijazmom, radnim elanom i stručnošću ostavio je neizbrisiv trag u uspostavi područne i regionalne samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
          Rođen je 8. svibnja 1955. godine u Narti, gdje je i odrastao. Živeći na obiteljskom gospodarstvu s majkom Ankom i ocem Ivanom od malih je nogu sudjelovao u obavljanju mnogobrojnih poslova na poljoprivrednom dobru. Već je tada pokazivao da će stasati u čovjeka koji se ne boji rada. Prihvaćao se najtežih poslova na seoskom domaćinstvu roditelja što ga nije omelo da osnovnu i srednju školu završi s odličnim uspjehom. Visokoškolsku naobrazbu stekao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, a sam je zarađivao za školovanje.
Predanost poslu i stručnost Tihomira Trnskog, bitno su utjecale na podizanje kvalitete rada bjelovarske Ugostiteljske škole. Za vrijeme njegova rada u školi, i niz godina poslije, učenici bjelovarske Ugostiteljske škole osvajali su najviša mjesta na mnogobrojnim natjecanjima
          Suprugu Veselu, profesoricu pedagogije, upoznao je za vrijeme studija u Rijeci, nakon kojega su u Bjelovaru zaplovili u bračne vode. Ubrzo postaju roditelji sina Tomislava, a koju godinu poslije sina Marijana.
          Godine 1989. i 1990.  živi i radi u Šibeniku, no zbog političkih previranja vraća se u rodni kraj, gdje se aktivno suprotstavlja velikosrpskoj politici i socijalističkom režimu.
            U Domovinskom je ratu, od prvog dana pripadnik Specijalne postrojbe policije. Sudjeluje u svim važnim akcijama na Bilogori, Papuku i Psunju. Kao zapovjednik svoje jedinice sudionik je najžešćih okršaja sa srpskim agresorom, poput onoga 27. prosinca 1992. godine. Ubrzo zatim, 6. siječnja 1993. godine prvi je čovjek koji sa šahovnicom na čelu uspostavlja mirovne pregovore na pakračkom području.
            Skinuvši vojničku odoru, Tihomir Trnski vraća se u gospodarstvo kao uspješan poduzetnik.
             Politički opredijeljen Hrvatskoj seljačkoj stranci, 15. travnja 1993. godine imenovan je prvim bjelovarsko-bilogorskim županom u samostalnoj, priznatoj i demokratskoj Hrvatskoj. U samo godinu dana obnašanja te funkcije pokrenuo je dvije značajna manifestacije. Ideju spajanja zelene i modre Hrvatske ostvario je gospodarskom, kulturnom i turističkom manifestacijom «Mare Croaticum».
Organiziranjem prve stočarske i gospodarske izložbe u Gudovcu, započeo je razvoj današnjeg središta hrvatskog sajmovanja, preraslu u cijenjenu međunarodnu gospodarsku priredbu.
             Njegova pogibija u tragičnoj avionskoj nesreći, 13. svibnja 1994. godine iznad brda Rićko Bilo u Općini Novi Vinodolski, pogodila je sve njegove suradnike. Život je izgubio u naponu životne snage, s nepunih 39 godina. Suradnici, ali i šira javnost, pamte ga po energičnosti i odlučnosti, a suborci po hrabrosti. Bio je čovjek za promijene i napredak, u potpunosti predan struci, obitelji i Domovini.
              S velikom predanošću posvetio se ustrojavanju Bjelovarsko-bilogorske županije, učinivši to na najbolji mogući način za primjer ostalim županijama. Za njega nije bilo nerješivog problema, odgovarao je na životne izazove. O Tihomirovoj odlučnosti i hrabrosti govori i činjenica da je bio prvi na hrvatskim prostorima koji je s hrvatskim grbom na čelu, pregovarao o miru sa srpskim pobunjenicima na području Pakraca. Tada je saznao strašnu  istinu  o mučki ubijenim bjelovarčanima, na blagdan Male Gospe 1991. godine u Kusonjama.
              Zbog svega toga, ime Tihomira Trnskog , bit će zabilježeno u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije i Republike Hrvatske. I to kao demokratski izabranog prvog bjelovarsko-bilogorskog župana, s iznimnim ljudskim i profesionalnim kvalitetama, koje su njegovi najbliži i suradnici prepoznali i cijenili.

 

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a