• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Travanj
22

Tema Dana planete zmelje u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji: Garić Grad

Proteklih nekoliko godina uvriježilo se da Bjelovarsko – bilogorska županija i županijska Turistička zajednica, središnje obilježavanje Dana planete, 22. travnja organiziraju u Garić Gradu.

I ove je godine tema Garić Grad, a organizaciji se pridružio Zavod za znanstveno – umjetnička istraživanja HAZU Bjelovar. Tim povodom,

Predstavljen je Zbornik radova bjelovarskog Zavoda HAZU – a sa znanstvenog skupa posvećenog Garić Gradu „GARIĆ GRAD od srednjovjekovlja do suvremenosti“.

Garić Grad kao jedinstveni kulturni spomenik Bjelovarsko – bilogorske županije postao je sinonim očuvanja svih vrednota na području Županije, tako da je sve što se čini na zašiti i očuvanje ove prirodne i kulturne baštine  doprinos očuvanju naše Planete, ali i poziv svima da o  prirodnim i kulturnim vrednotama skrbe u najvećoj mogućoj mjeri.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Neslužbeno, obilježavanje je započelo 1969. godine u SAD-u, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a