• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
14

U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI KRENULA INVESTICIJA PODZEMNOG SKLADIŠTA PLINA VRIJEDNA 280 MILIJUNA KUNA

Na području Grada Grubišnog Polja krenuli su radovi na izgradnji podzemnog skladišta plina koje su otvorili ministrica Mrak-Taritaš i ministar Vrdoljak, a svečanosti otvorenja uz čelnike tvrtke PSP i domaćine prisustvovao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Riječ je o projektu, čulo se na otvorenju radova, koji će osigurati energetsku sigurnost Gradu Grubišnom Polju, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. Prva faza radova vrijedna je 30 milijuna kuna, a u njoj će se do 2016. godine obaviti dodatni istražni radovi, kao i crpljenje plina. U drugoj fazi radova gradit će se postrojenja za skladište plina s dnevnim kapacitetom od 70 do 100 tisuća prostornih metara na sat. Da je riječ o važnom skladištu plina potvrđuje i činjenica kako će ono u budućnosti biti potpora glavnom skladištu plina, onom u Okolima nedaleko od Siska.

Cijeli projekt gradnje tog skladišta vrijedan je 250 milijuna kuna i od strateškog je interesa za Republiku Hrvatsku, istaknuli su i ministrica Mrak-Taritaš, ali i ministar Ivan Vrdoljak koji je i otvorio radove.

Ne nedostaje nam statičkih kapaciteta plina, jer imamo oko 550 milijuna prostornih metara u Okolima, ali nedostaje brzina izvlačenja kada popunjenost vršnog opterećenja padne ispod 50 posto. Ovaj projekt će osigurati upravo brza i efikasna skladišta, rekao je Vrdoljak.

Ovaj trenutak je bitan se samo za Grubišno Polje, ne samo za Bjelovarsko-bilogorsku županiju nego je bitan za cijelu Hrvatsku. Moramo biti samodostatni, konkurentni i taj korak se mora napraviti. Taj korak je napravljen u Grubišnom Polju na području naše Županije. Govorimo o projektu koji je vrijedan u konačnici 280 milijuna kuna, značajan za plinsko opskrbljivanje našeg kraja, ali i cijele Hrvatske. Posebno veseli tržna orijentiranost da možemo računati na opstojnost projekta na dugo razdoblje. U konačnici to za nas znači nova radna mjesta i druge stvari koje se iza te investicije kriju. Čuli smo i od direktora PSP-a Maleca da možemo računati i na ekološku zaštićenost, jer sve se radi po standardima koji su najviši, a koji se mogu očekivati u ovakvom poslu, istaknuo je župan Damir Bajs i zahvalio svima onima koji su bili uključeni u taj projekt na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a