• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
22

U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI OBILJEŽANA GODINA ČEŠKE GLAZBE

Godine koje završavaju brojem „četiri“, od 1924. godine, tradicionalno se diljem svijeta obilježavaju kao Godine češke glazbe. Tako i u ovoj Godini češke glazbe obilježava se gotovo pedeset različitih godišnjica rođenja i smrti čeških skladatelja i glazbenika.

Tema je Kreativnost i suradnja, s ciljevima promocije češke, ponajprije klasične, ali i moderne glazbe u svijetu te poticanje, osobito, mladih ljudi na kreativnost i suradnju.

U projekt se uključila se i Bjelovarsko – bilogorska županija u kojoj živi najviše pripadnika češke nacionalne manjine i koja sa Češkom ima dugogodišnju suradnju. Potaknuti  idejom da glazba bude promotor kulture i nacionalnog identiteta  ovo je bila prigoda da se Bjelovarsko-bilogorska županija  promovira kao multikulturalna sredina, otvorena za suradnju na svim razinama. 

U Dvorcu grofa Antuna Jankovića u Daruvaru održan je koncert učenika i profesora Glazbene škole Bruno Bjelinski iz Daruvara, na repertoaru su se  nalazile skladbe čeških skladatelja povodom obilježavanja Godine češke glazbe 2014.

Neposredno prije koncerta otvorena je i izložba dječjih radova nastalih na glazbeno-likovnoj radionici „Slikajmo glazbu“ na temu skladbe „Vltava“  Bedricha Smetane. Izložbu je otvorio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.
Osim njega, koncertu su, između ostalih uvaženih gostiju, nazočili i Juraj Varga, konzul Veleposlanstva Češke Republike u RH, zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić, zamjenice gradonačelnika grada Daruvara Veronika Pilat i Ivana Djedović, predsjednica Saveza Čeha u RH, gđa Libuše Stranikova.

Učenici i profesori daruvarske Glazbene škole svojim su glazbenim izvedbama u potpunosti ostvarili temu ovogodišnje Godine češke glazbe. Njihov je nastup odisao  „Kreativnošću  i suradnjom“, čime su oduševili publiku. Kreativnost je iskazali i učenici daruvarske Ekonomske i turističke škole, koji su za svakog posjetitelja izradili prigodan dar.
Obilježavanje Godine češke glazbe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potaknula je zamjenica župana Damira Bajsa, iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić, Glazbena škola Bruno Bjelinski pripremila je koncert, Grad Daruvar osigurao je prostor i pomogao organizacijski, Novinsko-izdavačka ustanova Jednota  marketinški je pripremila događanja, dok  je njezina ravnateljica Lidija Dujmenović zajedno sa slikaricom Mirom Boroš pripremila izložbu dječjih radova. Pučka knjižnica i čitaonica organizirala je glazbeno – likovnu radionicu.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a