• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Lipanj
27

U LUGU ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA PREŠUĆIVANE ŽRTVE 2. SVJETSKOG RATA I PORAĆA

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije, Odbora za podizanje spomen obilježja prešućivanim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru kod zajedničke grobnice i spomen obilježja u šumi Lug u Bjelovaru, komemoracijom i Svetom misom odana je počast prešućivanim žrtvama 2. svjetskog rata i poraća.

U šumi Lug najpoznatije je gubilište na kojem je u ljetu 1992. pronađeno 7 grobnih jama te otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava, a zatim na isti način u mjesecu rujnu na gubilištima u šumi Trnovka (Općina Kapela) iz 3 grobne jame 65 kostura ili ukupno 293 kostura ubijenih Hrvata. U lipnju 2006. godine u Spomen prostoru Lug završena je zajednička grobnica i time osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispraćaj, položeni u grobnicu 28. lipnja 2006. godine.
Na Spomenu se okupilo nekoliko stotina ljudi kako bi se prisjetili i odali počast svim žrtvama kojima je Lug trajno počivalište, ali i svima koji su kao dio kolone Križnoga puta bili žrtve zloćina za koji se nadamo da se nikada više neće ponoviti. Obiteljima prešućivanih žrtava 2. svjetskog rata i poraća i ostalim uzvanicima obratili su se predsjednica ogranka Matice hrvatske Bjelovar Anita Blažeković,  zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika Lidija Novosel,  načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu branitelja Tanja Antunović, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vanja Posavac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a