• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
2

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA ŽUPAN BAJS SA SURADNCIMA POSJETIO DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U BJELOVARU

Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopad bio je povod posjeta župana Damira Bajsa i njegovih zamjenika, Đurđice Ištef Benšić i Neven Alić. zamjenik predsjednika Županijske skupštine Zlatko Barila i tajnica Matice umirovljenika BBŽ Ana Urbanek, Domu za starije i nemoćne osobe u Bjelovaru. Bjelovarsko-bilogorska županija ima osnivačka prava nad ustanovom, koja ovih dana bilježi i 25 godina postojanja.


Susret je započeo prigodnim  čestitkama i obraćanjima, a nastavljen je prigodnim programom korisnika Doma i druženjem.Župan Bajs najavio je provođenje nove politike prema umirovljenicima s kojim je započeo u ovom mandatu, stavku u proračunu za programe i projoekte umirovljeničkih udruga, te pte osnivanje Odbora za umirovljenike. Zadovoljstvo tim promjenama, uz čestitke svim starijim osobama i umirovljenicima i želje za kvalitetnijim životom, izrazili su predstavnici umirovljenika Zlatko Barila i Ana Urbanek. Župan Bajs sa svojim je suradnicima posjetio  stanovnicu Doma koja je ondje od dana njegova otvaranja, punih 25 godina. Riječ je o osamdeset četvorogodišnjoj Kati Miličić , koja je u Domu našla supruga i udala, ali i ostala bez  njega, a danas pamti samo ono najljepše. Životom u Domu više je nego zadovoljno – rekla je to županu Bajsu i njegovim suradnicima.
Dom za starije i nemoćne jedan je od ukupno pet domova  u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Trenutačni ima 257 korisnika. Cijenu Doma sufinancira Ministarstvo, tako da je lista čekanja duga, a vrijeme dolaska na red i sedam godina.
U Bjelovaru se još nalaze dva privatna doma Dom Žagar kapaciteta 40 korisnika i Vita Nova kapaciteta 180 korisnika.  U Daruvaru je jedan, kojemu je osnivač grad Daruvar i jedan u Općini Šandrovac, oba su doma kapaciteta pedesetak osoba.
Bjelovarsko-bilogorska županija spada u županije s velikim postotkom stanovnika starijih od 65 godina, a s obzirom da smo Županija s mnogobrojnim poljoprivrednim stanovništvom, problem skrbi samačkih poljoprivrednih domaćinstava stalno je prisutan.
Stoga već sedam godina Županija provodi Program međugeneracijske solidarnosti Pomoći u kući i Dnevnog boravka kojima je obuhvaćeno 1300 starijih osoba.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a