• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Svibanj
30

ULAGANJEM U DARUVARSKI DOM ZDRAVLJA DO BOLJE KVALITETE I DOSTUPNOSTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom obišao novoobnovljene prostore daruvarskog Doma zdravlja. Ulaganjem u obnovu zgrade Doma zdravlja, ali i opremanje novom medicinsko-tehničkom opremom i aparaturom ostvaruje se zacrtani cilj Bjelovarsko-bilogorske županije, a to je jednako dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb svim našim građanima.
Posjet gradu Daruvaru

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija obnovila je u proteklom razdoblju sve ambulante primarne zdravstvene zaštite na svom području, a otvaranjem europskih sredstava i realizacijom projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednog 13 milijuna kuna obnovili su se i opremaju je veliki Domovi zdravlja poput Doma zdravlja u Daruvaru.

Putem tog projekta u daruvarski Dom zdravlja u infrastrukturne radove koji su između ostalog obuhvaćali uređenje ulaza u zgradu s potrebnim pristupima za invalide, ambulante, sanitarne čvorove, podove, rasvjetu i druge radove uložilo se 1,6 milijuna kuna.

Uz obnovljene prostorije Doma zdravlja pri kraju je i nabavka nove medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme i aparature vrijedne preko 2 milijuna kuna i kada se sve zbroji trenutna ulaganja u daruvarski Dom zdravlja premašuju iznos od 3,6 milijuna kuna.

Samim time otvara se mogućnost obavljanja dodatnih pretraga za naše pacijente u Domovima zdravlja i bolja pristupačnost zdravstvenoj skrbi, jednoj od najvažnijih usluga i standarda življenja kojeg građani očekuju.

„Ova oprema puno znači ponajprije našim pacijentima koji će to osjetiti kao poboljšanje zdravstvene usluge koju pružamo. Dakako, i nama jer će nam biti lakše dijagnosticirati neka stanja i na taj način ćemo i rasteretiti sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Definitivno su bolji uvjeti rada, naši korisnici to osjete, komentiraju i zadovoljni su, a kako onda ne bi i mi bili“, rekao je dr. Tihomir Ježinac.

„Imamo svu novu opremu i zadovoljni smo. Uskoro će doći i EKG aparat, ostalo imamo. Kada su uvjeti rada prije i sada u pitanju, ogromna je razlika. Pacijenti to vide, komentiraju da je ovo najljepša ambulanta, da se ugodno osjećaju i zadovoljni su“, istaknula je dr. Snježana Berger-Richter.

„Stvaramo uvjete za bolji rad liječnika i pacijenata koji se dolaze liječiti tu u ordinacije opće medicine, stomatološke i ostale ordinacije koje rade u Daruvaru. Naravno da će to strašno puno značiti i za Dom zdravlja i za županiju te za pacijente. Imamo liječnike u svim timovima tako da je to sada kompletno zaokružena cjelina i možemo reći da primarna zdravstvena zaštita ovdje u Daruvaru ima i liječnike i opremu i uređene prostore. Veliki je trud uložen, i Županije i Doma zdravlja, svi smo se maksimalno angažirali, i rezultati se vide“, naglasila je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

„Svaka kuna koja dođe, iz Županije ili iz Države je dobrodošla. Ovim putem se posebno zahvaljujem županu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na ulaganju u naš Dom zdravlja, na dobrobit naših građana, pacijenata, svih korisnika Doma zdravlja. Zajedničkim i sinergijskim učinkom možemo učiniti sve na dobrobit naših građana“, rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

„Bjelovarsko-bilogorska županija se prijavila i dobila je jedan veliki projekt, a to je „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“. Tada smo odlučili da ćemo najveći dio sredstava usmjeriti prema ispostavama Doma zdravlja u Čazmi, Grubišnom Polju, Garešnici i Daruvaru. Kada govorimo o Daruvaru, tu će ići najviše sredstava, 3.6 milijuna kuna. Sada smo pregledali radove koji su završeni, koji su plaćeni i kojima je uređen onaj dio koji sada koristi ova ispostava Doma zdravlja. Nama je ključni element da se kroz rješavanje primarne zdravstvene zaštite što više pretraga napravi u prostorima koji su primjereni i s aparaturom koja je moderna i kvalitetna. Moram reći da sam vrlo zadovoljan, ispunili smo sve što smo planirali. Ovdje u Daruvaru popričali smo s liječnicima i s pacijentima i jedni i drugi su vrlo zadovoljni ovim promjenama na bolje koje su omogućile kvalitetniji rad u ambulantama te pacijentima lakšu dostupnost zdravstvenoj usluzi“, zaključio je prilikom obilaska daruvarskog Doma zdravlja župan Damir Bajs.


OTVOREN CNC OBRADNI CENTAR U TEHNIČKOJ ŠKOLI DARUVAR

Tehnička škola Daruvar sljednik je prve Šegrtske škole koja je u Daruvaru otvorena 1887. godine što čini 132 godine kontinuiranog strukovnog obrazovanja u Daruvaru.

Po broju učenika Tehnička škola Daruvar je među najvećim školama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a posljednjih desetak godina broj učenika je uvijek oko 500, a broj zaposlenih je trenutno 83, od toga 70 nastavnika.

U toj školi obrazuju se učenici u četverogodišnjim smjerovima (tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku, tehničar cestovnog prometa i elektrotehničar), trogodišnjim (CNC operater, vozač motornog vozila, automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater) i pomoćnim zanimanjima za učenike s teškoćama (pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni stolar) u sektorima elektrotehnika, strojarstvo i promet.

Zbog potreba tržišta rada i potreba poslodavaca iz Daruvara i okolice, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore iskazana je želja za uvođenjem zanimanja CNC operater. U dogovoru Tehničke škole Daruvar i njenog osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije pripremila se potrebna dokumentacija i ishodila suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i od ove godine školske godine u Tehničkoj školi Daruvar obrazuje se prva generaciju CNC operatera.

Inače, prije tri godine u školi su nabavili CNC tokarilicu za potrebe praktične nastave za tehničare za mehatroniku, a upisom i CNC operatera ukazala se potreba za nabavkom CNC obradnog centra kako bi učenici mogli usvojiti sva potrebna znanja i kompetencije za to zanimanje.

Na poticaj gospodarstvenika i uz svesrdnu podršku Bjelovarsko-bilogorske županije kao osnivača i Grada Daruvara pokrenula se crowdfunding kampanja za nabavku CNC obradnog centra vrijednog 224.145,27 kuna.

Zahvaljujući donacijama uspio se prikupiti potreban iznos, a Bjelovarsko-bilogorska županija CNC obradni centar sufinancirala je s 40 tisuća kuna, odnosno obvezala se pokriti razliku koja je bila potrebna neovisno o akciji da se u konačnici stroj i kupi. Time se željelo omogućiti učenicima da nauče raditi na modernim strojevima i odgovore izazovima trenutnih potreba naših gospodarstvenika i obrtnika.

„Kapaciteti ovog stroja su veliki. To je industrijski stroj, može se raditi na njemu i za potrebe industrije. U slučaju nekakve male serije da budu potrebni našim poduzetnicima možemo uskočiti i pomoći im u izradi toga“, izjavila je ravnateljica Tehničke škole Daruvar Sanja Klubička.

„Pri kraju školske godine mogu reći da sam vrlo zadovoljan. Puno sam naučio o CNC strojevima. Moje školovanje u Tehničkoj školi traje tri godine i jedva čekam da primijenim naučena znanja i stečena iskustva“,  kazao je učenik Dominik Balder.

CNC strojevi (Computer Numerical Control) predstavljaju automatizaciju alatnih strojeva pomoću računala koji izvršavaju unaprijed programirane sekvence naredbi za kontrolu stroja. Predmet se može crtati u CAD programu, a zatim pretvarati u G-kod (CAM). Centar za obradu predstavlja visok stupanj integracije mehaničkih i električnih proizvoda.

Tehnička škola raspolaže stručnim kadrom, imaju prostor volju i teorijsko znanje, a da bi učenici usvojili praktično znanje, trebaju upravo adekvatnu opremu i stoga se nastoje slijediti moderni trendovi.  Na taj način pridonose revitalizaciji industrije kako u Daruvaru tako i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

„CNC uređaj je došao na pravo mjesto i mislim da će poslužiti generacijama koje tek dolaze. Svi su dali odgovarajući dio potpore. Tehnička škola ima iznimnu tradiciju. Također, mora pratiti ono što se traži na tržištu rada, promjene smjerova, aktivnosti koje treba prilagoditi potrebama tržišta. CNC strojevi jedan su od uvjeta sadašnjeg trenutka kada govorimo o metalnoj industriji koja je ipak ponajviše vezana uz Daruvar kroz povijest, a nadam se i budućnost u tom segmentu“, istaknuo je župan Damir Bajs. 

  No tu nije kraj ulaganjima u Tehničku školu u Daruvaru. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže velika sredstva u obnovu školskih zgrada uspješno koristeći europska sredstva. Riječ je o 44 školske zgrade projekata ukupno vrijednih 140 milijuna kuna, a dio njih odnosi se i na škole u gradu Daruvaru. Što se tiče Tehničke škole Daruvar potpisani su ugovori o energetskoj obnovi:
- za zgradu u Zrinskoga 19 – projekta vrijednog 1.707.862,31 kuna

- i za zgradu u Zrinskoga 30 projekta vrijednog 1.798.926,88 kuna.

Uz tehničku školu Daruvar već je obnovljena škola Glazbena škola Brune Bjelinskog u Daruvaru, a obnovu će i Osnovna škola Vladimira Nazora, Područna škola Vladimira Nazora, a u dogradnji je i Češka osnovna škola. Ukupno su to ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije veća od 30 milijuna kuna u školstvo na području grada Daruvara.

Prilikom boravka u Daruvaru, župan Damir Bajs održao je i sastanak s predstavnicima Grada Daruvara na čelu s gradonačelnikom Damirom Lneničekom i ravnateljicama daruvarske Tehničke škole, Gimnazije te Ekonomske i birotehničke škole. Tema je bila izgradnja Đačkog doma u Daruvaru,  zajednički projekt Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Daruvara.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
Posjet gradu Daruvaru
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a