• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
6

UNAPREĐENJE LOVSTVA NA PODRUČJU BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Županije po novom programu. Predmet novog programa za lovstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bila je dodjela subvencija za: unos pernate divljači – fazana trčki, unos zeca običnog, izgradnju i opremanje fazanerija – uzgajališta pernate divljači, promidžbu lovstva, legalizaciju Lovačkih kuća/domova s pratećim objektima, te lovno streljaštvo.

Na Javni poziv Županije javio se županijski Lovački savez, te dva Lovačka društva i to LD Vijenac iz Gornjih Zdjelica i LD Srndać iz Gornjeg Daruvara, te su zajedno ostvarili subvencije veće od 160 tisuća kuna za unapređenje lovstva. Riječ je o lovačkim udrugama koje su ostvarile sredstva u prvoj mjeri subvencije za lovstvo u ovoj godini. Naime, subvencije za lovstvo nastavljaju se i dalje za lovačke udruge i društva s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

U ovoj prvoj mjeri LS BBŽ ostvario je 12.900,00 subvencija  za unos zečeva, 110.654,00 subvencija  za promidžbu lovstva, te 22.500,00 subvencija za lovno streljaštvo. LD Vijenac ostvario je 1,745,50 subvencija za legalizaciju domova, a za istu svrhu LD Srndać ostvario je 8,305,38 subvencija.

Programom unapređenja lovnog gospodarstva u zajedničkim lovištima Bjelovarsko-bilogorske županije želi se unaprijediti lovstvo kao značajan dio gospodarstva u Županiji.  U tu svrhu iz županijskog proračuna ove godine izdvojit će se milijun i šesto pedeset tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je lovištima u sklopu kojih je četrdeset i četiri zajednička lovišta i ja izražavam zadovoljstvo što njih koriste lovci s našeg područja. Kada govorimo o tim lovištima za njih je ove 2014. godine napravljen kompletno novi program unaprijeđen i dogovoren s lovcima s našeg područja. Ja bih istakao da smo uveli pet ili šest novih mjera koje će pomoći lovcima s našeg područja. Neke mjere su kratkoročne, kao što je to legalizacija objekata koje oni imaju, a neke stvari su trajne prirode poput unosa  žive divljači. Kada govorimo o županijskim sredstvima ja ću reći ovako. Na kunu onoga što lovci daju kao zakupninu, Županija će vratiti kunu i trideset. Dakle, vratiti ćemo više nego što smo dobili, a ono što želimo su kvalitetno vođena lovišta. Lovci će također imati obvezu voditi brigu o provođenju lovnog turizma na našem području. Ono što želimo je da lovci vode brigu o provođenju lovnog turizma na području naše Županije. Želimo da to bude njihov prihod, ali i prihod zajednice u cjelini. Činjenica je da je do prije par godina bio to naš glavni prihod u turizmu i mi želimo s obzirom na kvalitetu naših lovišta da se to vrati u skoroj budućnosti, istaknuo je župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora o potporama za unapređenje lovstva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a