• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Lipanj
21

UOČI DANA ANTIFAŠISTA PREDSTAVNICI ZAJEDNICE UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA KOD ŽUPANA DAMIRA BAJSA

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije, prva je udruga koju je župan Damir Bajs službeno primio otkad je preuzeo dužnost prvog čovjeka županijske, odnosno područne samouprave. Povod je Dan antifašističke borbe, 22. lipnja koji se u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji prigodno obilježava svake godine.

 

Naš kraj, rekao je u pozdravnom obraćanju župan Bajs, ima puno toga što nas veže uz antifašizam i NOR, stoga ima i razloga da se dogovorimo o onomu što slijedi ove , ali i sljedećih godina. Županija ima namjeru intenzivirati suradnju, nastavio je Bajs, sa svim udrugama Zajednice, kako i sudjelovati u onomu što se od Županije očekuje. To je prije svega ovogodišnje polaganje vijenaca u čast žrtvama fašizma, te organizacija središnje svečanosti u Podgariću koja se planira svake pete godine. Tu su i drugi važni datumi vezani uz antifašizam, a Županija će također u dogovoru sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista, u suradnji s Ministarstvom kulture RH, sudjelovati u očuvanju spomen obilježja. 
S radom Zajednice župana Bajsa i njegove zamjenike Đurđicu Ištef Benšić, Nevena Alića i Sašu Lukića upoznao je predsjednik Zajednice Rade Jovičić. S njim su na prijemu bili  potpredsjednik Ranko Babić, predsjednik Udruge Bjelovar Berislav Crnčić, predsjednik Udruge Čazma Stjepan Gomerčić i potpredsjednik Branko Čanković. 
Predsjednik Zajednice Rade Jovičić ovom je prilikom istaknuo cilj svih antifašističkih udruga, a on se temelji prenošenju istine, organiziranju manifestacija koje promiču antifašizam, odaju pijetet žrtvama 2. svjetskog rata, ali i Domovinskog. Jer, naglasio je, prenošenje istine osigurava demokratsku budućnost kakvu ova Hrvatska mora imati. Unatoč tomu što je članstvo antifašističkih udruga do sada većinski starije dobi, mogu se pohvaliti i sve većim brojem mladih osoba, te žena. A za ostvarenje cilja, koji je na prijamu u Županiji istaknut, ovoj udruzi treba podrška lokalne zajednice, gradova i općina, i župana poput Damira Bajsa, rekao je predsjednik Jovičić.
Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije ima pet udruga sa sjedištima u Bjelovaru, Čazmi, Daruvaru, Garešnici i Grubišnome Polju. Što se tiče spomen obilježja podignutim žrtvama fašizma na području Bjelovarsko – bilogorske županije ih je  četiri stotine. Osam ih ima državni značaj, dvadeset šest županijski, dok su ostali lokalnog značaja.
Na kraju, župan Damir Bajs dodao je da je ovo trenutak, kada Republika Hrvatska, postajući službeno članica Europske unije, treba jasno reći da je antifašizam dio hrvatske tradicije. To je još jedna važna poveznica Hrvatske s Europskom unijom, koja je u cijelosti sazdana na temeljima antifašizma.

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a