• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
30

UOČI DANA OPĆINE SIRAČ ŽUPAN BAJS I NAČELNIK MILER PREZENTIRALI PROJEKT OBNOVE ŠKOLE VRIJEDAN PREKO MILIJUN I ŠESTO TISUĆA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u nazočnosti ravnateljice OŠ Sirač Marije Pavičić i načelnika Općine Sirač Branimira Milera , u sklopu obilježavanja Dana općine Sirač, prezentirao je Pilot projekt – Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Osnovnoj školi Sirač temeljem natječaja odobreno je 1.655.344,57 kuna a sredstva stižu iz tri izvora:
a) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati će 939.239,36 kuna
b) Europski fond za regionalni razvoj projekt će sufinancirati sa 469.619,98 kuna
c) dok će Bjelovarsko-bilogorska županija pokriti 89.954,63 kune.

Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%. Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna.

Riječ je o drugom velikom projektu obnove županijskih škola i za sada najvrijednijem, jer podsjetimo uz OŠ Sirač u energetsku obnovu će i Osnovna škola u novoj Rači vrijedna oko 750 tisuća kuna..

Spomenimo i to kako je Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila krovište na školi u Siraču, dok je lani Županija izdvojila 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Sve to zajedno doprinosi podizanju standarda u Osnovnoj školi Sirač koju pogađa 131 učenik u Matičnoj školi i dvije Područne škole.

Obnovom Osnovne škole u Siraču nastavljaju se tako ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, ali se i nastavlja cilj ostvarenja povlačenja europskog novca, jer prisjetimo se prije nešto manje od tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija po povlačenju europskog novca. Sada je ta slika bitno drugačija. Približujemo se sredini ljestvice s oko 90 projekta vrijednih 260 milijuna kuna.

Imamo niz projekata u županiji koji se tiču školstva. Ipak, ulaganje u profesore i učenike se najviše isplati, ne samo u materijalne uvjete škole, već u one koji i rade i zato imamo izvrsne rezultate. Ovo je projekt koji će biti najvrijedniji i sveobuhvatni, projekt energetske obnove  na bilo kojoj školi. Imamo i drugi projekt škole u Novoj Rači koja isto ide u kompletnu obnovu. Mi pokušavamo da svake godine imamo 3-4 velika projekta i 10 manjih projekata. Sama škola će biti obnovljena na standard koji smatramo potrebitim. Projekt je to koji je trojak u financiranju, dio je preko Fonda, dio preko EU, a dio plaća Županija. Drago mi je da smo danas ovdje, jer ovim projektom bi se u cijelosti riješila škola i dovela na standard koji je potreban za 21. stoljeće. Mi ćemo u cijelosti to podržati i riješiti naše obveze koje su naznačene. Također, podsjetio bih da kada sam ja postao župan imali smo samo 1 aktivan projekt, a ovo će biti 92 projekt koji je odobren, naglasio je župan Bajs.


Ja se zahvaljujem županu na svemu i neopisivo nam je drago da se nižu rezultati uz pomoć župana i Županije, ali i našeg načelnika. Prije 11 godina, župan i ja smo započeli suradnju kada je prvi put postao župan, a ja sam tada došla na ovo radno mjesto. Prvo smo riješili kotlovnicu i to je bila prva investicija na ovoj školi. Nakon toga smo krenuli s izmjenom dijela stolarije. U međuvremenu promijenjeno je krovište, a sada smo dočekali i zamjenu ostale stolarije. Također, imali smo rekonstrukciju grijanja, odnosno cijevi za grijanje, gdje nam je isto Županija pomogla. Kroz hitne intervencije puno smo dobili od Županije. Moram se zahvaliti i Općini Sirač koja prati Županiju. Za nas je i malo mnogo i prekrasno je što imamo suradnju, te se svima zahvaljujem i bilo bi lijepo da se naša suradnja nastavi što vjerujem da hoće, rekla je ravnateljica OŠ Sirač Marija Pavičić.

Ovaj projekt se pokazao kao šlag na kraju. Ova škola je sagrađena sedamdesetih godina i dosta je stara. Ona izgleda lijepo, ali starost je ipak 40 godina. Zato se dogodilo da nam je cijev pukla, gdje je opet Županija izašla u susret. Suradnja je bila dobra i nema razloga da se ne nastavi, istaknuo je načelnik Općine Sirač Branimir Miler.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a