• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
20

USKORO ASFALITIRANJE DIONICE CESTE NOVA RAČA – SLOVINSKA KOVAČICA I NASTAVAK ULAGANJA U ŠKOLSTVO NA PODRUČJU OPĆINE NOVA RAČA

U prigodi obilježavanja Dana Općine Nova Rača bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je općinu i tom prilikom najavio asfaltiranje dionice ceste na potezu Nova Rača – Slovinska Kovačica u dužini od 4,6 kilometara ukupne vrijednosti radova od 3 milijuna kuna.

Nastavak je to uspješne suradnje i partnerskog odnosa na obnovi i modernizaciji cesta na području naše županije, a između Bjelovarsko-bilogorske županije i jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općine Nova Rača, jer investiciju od 3 milijuna kuna financirat će u jednakom omjeru Županijska uprava za ceste i Općina Nova Rača.

Posjet Općini Nova Rača bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs nastavio je u tamošnjoj Osnovnoj školi Ivana viteza Trnskog. Podsjetimo, matična škola u Novoj Rači uz potporu i sufinanciranje osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije, energetski je obnovljena u najvećem dijelu europskim novcem, a investicija je iznosila 750 tisuća kuna.

Trenutno je u obnovi od temelja do krova Područna škola u Međurači europski projekt vrijedan 414 tisuća kuna, a u postupku javne nabave za odabir izvođača radova je i obnova Područne škole u Severinu, projekt vrijedan 914 tisuća kuna.

Također, na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljena je i obnova područne škole u Dautanu, projekt vrijedan 662 tisuće kuna za koji se čeka Odluka o financiranju.

Tako se slobodno može reći kako je u školstvo na području općine Nova Rača po pitanju energetske obnove škola, ali i uređenja okoliša i igrališta matične škole u posljednje dvije godine uloženo preko 3 milijuna kuna.

Kako se škole energetski obnavljaju samim time smanjuju se troškovi njihova održavanja, a na svojevrsni način ušteđena sredstva uz još dodatna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije uložit će se u opremanje škola koje nakon energetske obnove onda očekuje i opremanje novim namještajem i drugom potrebnom opremom.

Za tu namjenu Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu za ovu godinu osigurala je vlastitih 1,3 milijuna kuna, od kojih je 100 tisuća kuna namijenjeno Osnovnoj  matičnoj školi Nova Rača, ali i područnim školama i to za namještaj i potrebnu opremu.

Tako će u Osnovnu školu Ivana viteza Trnskog u Novoj Rači stići nova oprema – stolice, klupe, cipelari, vješalice, garderobni ormarići, ormari za učionice te katedre što će doprinijeti još boljim uvjetima rada za 258 učenika spomenute škole te 50-ak  nastavnika i zaposlenika škole.

Time će se ostvariti cilj kompletno obnovljenih i opremljenih ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjerni vremenu u kojemu živimo – vremenu 21. stoljeća.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a