• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
29

USPJEŠNO PROVEDEN EUROPSKI PROJEKT “UZ POTPORU SVE JE MOGUĆE, FAZA II”

Nakon uspješno provedenog projekta „Uz potporu sve je moguće, faza II“, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, partneri u projektu, te asistenti u nastavi i njihovi učenici, predstavili su rezultate projekta kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila na javni poziv Europskog socijalnog fonda „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“.

Putem projekta „Uz potporu sve je moguće, faza II“ vrijednosti 1.933.519,66 kuna, osigurano je ukupno 48 pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika, za naših 40 učenika s teškoćama u razvoju, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Bjelovarsko-bilogorska županija, kao prijavitelj projekta, isti sufinancira s iznosom od 5%, odnosno 96.676,01 kuna, a 12 osnovnih i 6 srednjih škola, te Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovali su kao partneri.

Učenici s teškoćama u razvoju predstavljaju posebno ranjivu skupinu djece i mladih ljudi, stoga je potrebno njihovo osnaživanje. Kako bi pomogla učenicima s teškoćama u razvoju, Bjelovarsko-bilogorska županija, putem navedenog projekta, omogućila je da se učenici uz rehabilitacijsku i stručnu profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja, te profesorima, ali našim učenicima i njihovim roditeljima olakšala svakodnevicu. Naime, stav je Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno njenog čelnog čovjeka, da ni jedno dijete kojemu je potrebna pomoć, bez iste ne smije ostati, a s tom mišlju posljednjih godina osigurava asistente u nastavi.

Također, ovaj hvalevrijedan projekt, ne samo da je pomogao učenicima u kvalitetnijem praćenju nastave i usvajanju gradiva, već je omogućio da i 48 mladih, mahom nezaposlenih osoba, dobije zaposlenje.

Podsjetimo, zahvaljujući projektima „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“ i „Uz potporu sve je moguće, faza II“ u školskoj godini 2016./2017. u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, svi učenici kojima je potreban pomoćnik u nastavi, pomoćnika su i dobili. Za dva projekta, kojima je osnovni cilj briga o učenicima s teškoćama u razvoju, u prošloj školskoj godini osigurano je gotovo 2.400.000,00 kuna.

„Mi smo presretni da je ovaj projekt u potpunosti realiziran i zahvaljujemo se županu i stručnim službama što su prepoznali važnost projekta, ali i stručnoj službi škole i svima koji sudjeluju u ovome. Prvi razred je bio jako težak za Antu, jer je moj sin upisan u područnu školu pa je bilo manjka sredstava za asistente, ali ovim projektom sada je sve obuhvaćeno. U početku sam ja išla s njim u školu, ali sada kada ima asistenticu sve je puno lakše.“, pojasnila je majka učenika Područne škole Prgomelje, Ana Kozić.

„Jako je lijepo raditi s Antom, vidim napredak i on je prekrasan dječak. Radimo zajedno već dvije godine i vidim da on napreduje. Ante prati redovni program koliko god je moguće, a ono što ne može, radimo posebno u našem kutku učionice. On je mene od prvog dana prihvatio i jako lijepo surađujemo i nadam se da ćemo nastaviti i dalje tako. Konkretno ja pripremam njegove knjige za rad, potičem ga da prati nastavu, zapisujem bilješke i dajem roditeljima bilješke, kada Ante ne prati, tada vježba pisanje i čitanje, jer imamo računalo prilagođeno za njega i sve što njemu pomaže i olakšava rad. Svi učenici su me prihvatili i jako je lijepo raditi.“, rekla je Antina pomoćnica u nastavi, Maja Cerović.

„Asistent u nastavi puno mi je značio pogotovo što se tiče fizičke pomoći, pisao je umjesto mene, a nastavu sam mogao pratiti sam. Bio mi je od velike pomoći tijekom odmora, kada sam se trebao seliti iz učionice u učionicu i na izletima. Također, on mi je bio fizička pripomoć oko hodanja i nošenja torbe. Inače, svake godine imao sam drugog asistenta, ali to mi ne smeta jer volim raditi s novim ljudima. Sada imam u planu pauzirati godinu pa ću vidjeti hoću li nastaviti školovanje.“, izjavio je Marko Mišić, koji je ove godine uspješno završio Ekonomsku i birotehničku školu Bjelovar. 

„U  OŠ Velika Pisanica imamo dva asistenta, a sljedeće godine imat ćemo jednog. Naša škola je posebna jer smo mi prvi u županiji koji smo osigurali asistenta našem učeniku Marku još prije 9 godina i to temeljem privatnog natječaja.  Pohvaljujemo ovakav natječaj gdje se u zadnje četiri godine osiguravaju sredstva za sve asistente. Kada su asistenti na nastavi, učiteljima je puno lakše za raditi, ali asistenti pomažu i u fizičkom smislu. Nije to samo intelektualni rad, već i fizički. Također, roditelji su sretni što im djeca imaju asistente. Naš Marko koji ima od prvog razreda asistenta, upisao je Tehničku školu i on ima ideju da bi upisao i fakultet, što je dokaz koliko asistenti njima znače.“, pojasnila je Ivana Haić, ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica.

„Nama je najvažnije da nijedno dijete nije ostalo bez asistenta. Sada očekujemo da kroz novi natječaj osiguramo asistente za sve učenike na duže razdoblje. Zahvaljujem svim ravnateljima i asistentima koji su sudjelovali u projektu. Kada smo bili u posjeti školama, vidjeli smo koliko asistenti znače učenicima i koliko im to olakšava rad i školovanje, što je dokaz da moramo ustrajati za ovakve projekte i dalje. Roditelji su također pohvalili projekt da je i njima puno lakše s asistentima. Hvala svima koji su sudjelovali u projektu i slijedi nastavak i ove školske godine, jer svaki učenik kojem je potreban asistent, on će ga i dobiti.“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a