• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Studeni
17

Veleposlanik Izraela Josef Amrani posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Već nakon kratkog susreta sa županom Miroslavom Čačijom i njegovim suradnicima, te gradonačelnikom Bjelovara, veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija, Josef Amrani, jasno je naznačio koja su to područja interesa koja bi mogla u skoroj budućnosti povezati Bjelovarsko-bilogorsku županiju s Izraelom.

Procijenivši velike potencijale ove Županije u poljoprivredi, smatra da bi izraelska iskustva i znanja u navodnjavanju koja su imala dobar odjek u drugim dijelovima svijeta, ovdje našle dobro tlo za primjenu. Gospodarsku razmjenu koja se sada vrlo skromna, moglo bi se proširiti medom i pčelinjim proizvodima ovdašnjim proizvođača, kao i vinima čija se kvaliteta tek treba promovirati. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Bjelovarsko-bilogorska županija u Izrael je izvezla robe u vrijednosti oko 250 tisuća američkih dolara, a uvezla za oko 40 tisuća.
      Prema riječima župana Čačije, dobro je došla svaka pomoć izraelskih gospodarstvenika u području eko proizvodnje koja ovdje, zbog očuvanih prirodnih resursa, ima svijetlu budućnost.
     Veleposlanik Amrani u pratnji domaćina u Bjelovaru je posjetio Gradski muzej, te Dom kulture koji je do drugoga svjetskog rata bio sinagoga. U Turističko – ugostiteljskoj srednjoj školi u Bjelovaru učenici su veleposlanika dočekali sa židovskim kulinarskim specijalitetima, a ondje se susreo s profesoricom i umjetnicom Melitom Kraus čija će skulptura „ Putnici „ biti dio trajne postave u muzeju holokausta u Yad Vashemu u Izraelu.
       Nakon toga, u Velikim Zdencima obišao je tvornicu sireva „Zdenka – mliječni proizvodi“, a u Daruvaru je posjetio Termalni park „Aquae Balissae“ i Daruvarske toplice.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a