• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
30

VELIK SKOK NA LJESTVICI PROVOĐENJA EUROPSKIH PROJEKATA U BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan boravio je u radnom posjetu općini Veliki Grđevac i tom prilikom obišao novo opremljenu spomen sobu Mato Lovrak, tamošnju poduzetničku zonu i gradilište budućeg sportsko-rekreacijskog centra s bazenima.

Po službenim podacima na ljestvici hrvatskih županija 2013. godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na posljednjem mjestu po povlačenju sredstava Europske unije. Dolaskom na čelo Bjelovarsko-bilogorske u lipnju 2013. godine župan Damir Bajs izrijekom je naznačio kako je to stanje neprihvatljivo. Naime, sama Županija imala je tek jedan projekt u provođenju, a radilo se o projektu Reach out. Da bi se to promijenilo morale su se uvesti jasne mjere i aktivnosti, kako bi europski novac počeo stizati u naš kraj.
Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija imala je dvije Razvojne agencije – Ustanovu i Trgovačko društvo. Jednu od njih bilo je potrebno ugasiti. Ustanova se ugasila, a Agencija je nastavila raditi kao d.o.o. okrenuta tržištu. Dakle, ključni element je bio okrenuti sustav rada u Agenciji i samoj regionalnoj samoupravi.
RERA je pojačala svoje aktivnosti, a poseban naglasak se stavio na poljoprivredu i gospodarstvo. Samo u mjeri Ruralnog razvoja djelatnici RERE obišli su sve naše općine i gradove i održali niz predavanja zainteresiranim poljoprivrednicima upoznavajući ih s onim što im se nudi i pojašnjavajući kako projekt izradi i aplicirati. Ta aktivnost urodila je plodom i naši poljoprivrednici aplicirali su najviše projekata na Mjere Ruralnog razvoja i povukli najviše sredstava u Republici Hrvatskoj.

I danas su brojke potpuno drugačije od onih iz 2013. Naime, u dvije i pol godine Bjelovarsko-bilogorska županija je nosila ili bila parter u osamdesetak projekata, vrijednih gotovo  300.000,000,00  kuna. Probuđena je tako projektna aktivnost, jer prije dvije i pol godine bili smo na začelju hrvatskih županija po investiranju sredstava od strane europskih fondova, a sada se bližimo sredini na ljestvici hrvatskih županija.
Dakle od jednog projekta vrijednog svega 600.000,00 kuna Županija je u samo dvije i pol godine došla do projekata vrijednih gotovo 300.000,000,00 kuna..
Neki od projekata tiču se socijalne kategorije poput projekta „Pletenice života“ vrijednog gotovo 1.200,000,00 kuna, neki su vezani primjerice uz civilno društvo – financijski ne veliki, ali značaj im je vrijedan. U provedbi su i projekti uz zdravstvo i školstvo, a provode se i projekti vrijedni i više od 16.000,000,00 kuna poput projekta izgradnje bazena u Velikom Grđevcu pod nazivom „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“.

Treba istaknuti i činjenicu kako su upravo za taj projekt, ne samo osigurana sredstva Europske unije, već i osigurana sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije putem Ugovora o dodjeli sredstava fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Veliki Grđevac vezano uz projekt trebali su osigurati gotovo četiri milijuna kuna vlastitih sredstava, a ugovorom s navedenim Ministarstvom osiguralo se 2.832,481,03 kuna. Kada se sve zbroji Županija i Općina u cjelokupnoj investiciji zahvaljujući dobrim projektima sudjelovat će financijski  u cijeloj priči s oko 2,5% financijskih sredstava.
Pravi je to put u privlačenju ne samo europskog, već i državnog novca, a rezultati svega navedenog vidjet će se već u lipnju ove godine kada je predviđeno otvorenje bazena. Riječ je o projektu koji će unaprijediti turističku sliku ovog kraja u vidu sportsko-rekreativnog i obiteljskog turizma, a u konačnici i zaokružiti turističku priču velikogrđevačkog kraja koja se veže uz tamošnji Centar Mato Lovrak, kao i Sportsko-rekreacijski centar Kukavica.

Sigurno da je ovo najuspješniji projekt naše općine. Ovakav projekt nikada se nije radio u našoj općini i ne znam hoće li se i raditi ovakav projekt na području našeg kraja. On je povezan s Matom Lovraka, imamo sreće što je pisac rođen ovdje. Pošto je na ovom mjestu bio bazen koji dugo nije radio, mi smo imali ideju da bi taj bazen preuredili u mali rekreacijski centar. Napravili smo dobar projekt, kandidirali na EU projekte i dobili smo sredstva. Radovi idu kraju i očekujemo otvorenje oko 1.6. na zadovoljstvo svih turista i svih onih učenika osnovnih škola u okolici Velikog Grđevca. Bit će ponuda za starije, za roditelje, bit će i sportskih terena. Imat ćemo mali bazen za djecu, bazen s vrućom vodom da se ljudi malo odmore. To će biti iznenađenje, mali dodatak projektu. Nadam se da će cijeli projekt biti dodatak turističkoj ponudi našeg kraja. Neće nas puno koštati, nismo se morali zadužiti da bi napravili ovaj projekt, rekao je načelnik Marijan Dautanac.

Na početku mog mandata BBŽ je bila  zadnja ili predzadnja po povlačenju novaca iz EU, nismo imali nijedan projekt. Ovog trenutka Županija ima oko 85 projekata gdje je povučeno preko 260 milijuna kuna. Dio tih sredstava vezano je uz male projekte. Imamo projekte koji su jedinstveni u cijeloj RH kao Pletenica života i kao ovaj projekt, gradnja bazena. Očekujemo da bude gotov u rokovima koji su zadani. Ovo je projekt koji je najsloženiji. Mene kao župana veseli ta promjena ukupnosti povlačenja sredstava. Veseli me da naši poljoprivrednici, gospodarstvenici su među prvima u povlačenju. To znači da smo postali veoma vješti i aktivni u tome. Ovo je samo jedan u nizu projekata. Mi očekujemo da u sljedećim natječajima budu jednako tako uspješni, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a