• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
7

ZA NAJVEĆE INVESTICIJE U GRAĐEVINARSTVU NAŠE ŽUPANIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA IH RADE DOMAĆE GRAĐEVINSKE SNAGE

Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove u raspis će javnih natječaja za građevinske radove na objektima u zdravstvu i školstvu vrijednih gotovo 34 milijuna kuna. Riječ je o projektima za koje je osigurano financiranje i potpisani su ugovori nakon zelenog svjetla na natječajima putem kojih je osiguran europski novac, a dijelom ih financira i sama Bjelovarsko-bilogorska županija.

Intencija je Bjelovarsko-bilogorske županije da domaći gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici budu upoznati s natječajima koji će uskoro u raspisivanje kako bi bili spremni i javili se na njih budući kako spomenuti radovi podliježu i novom Zakonu o javnoj nabavi.

Upravo o raspisivanju natječaja, ali i radovima koji se očekuju župan Damir Bajs na radnom sastanku razgovarao je sa čelnicima županijske Gospodarske i Obrtničke komore Jakovom Ćorićem i Goranom Grgićem sa suradnicima. Drugi je ovo sastanak u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a njemu su prethodili i sastanci u Gospodarskoj i Obrtničkoj komori na kojima su sudjelovali predstavnici građevinskog i obrtničkog sektora.

Kada govorimo o školstvu naše županije tako će uskoro u natječaj radovi vrijedni gotovo 27 milijuna kuna, a podrazumijevaju obnovu 11 školskih zgrada i 1 školsko-sportsku dvoranu. Najveće je to ulaganje u povijesti županije u njene škole od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Jedan od prioriteta jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan uz građevinsko stanje školskih zgrada koji mora biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno standardu 21. stoljeća.

U tijeku je sada izrada tendera za gradnju, a uskoro će i raspis javnih natječaja za izvođače radova tijekom listopada i prosinca 2017. godine. Riječ je o radovima energetske obnove koji između ostalog podrazumijevaju izmjenu krovišta, stolarije, vanjske ovojnice, izolacije prostora, ugradnje sustava grijanja, izolacije stropa, uređenje podova, ugradnju nove rasvjete, gradnju prilaznih rampi za invalide, keramičarske radove i niz drugih. Dakle, puno posla za građevinarce, ali i obrtnike.

Uz radove u školstvu pred raspisom natječaja su i radovi u zdravstvu naše županije. Tako će uskoro u obnovu 4 velika Doma zdravlja u našoj županiji i to u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici za koje su osigurana sredstva putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, vrijednog 10,3 milijuna kuna, od čega su građevinski radovi oko 5 milijuna kuna.

Sada postoji mogućnost da te vrijedne radove dobiju naše građevinske tvrtke i obrti kako bi sredstva uložena u gradnju ostala u našoj županiji, naravno uz pretpostavku da naši gospodarstvenici i obrtnici udovoljavaju uvjetima natječaja.

A da naši gospodarstvenici i obrtnici mogu zadovoljiti potrebe predviđenih radova, a i više od toga potvrđuje i izgradnja bazena u Velikom Grđevcu vrijednog 19 milijuna koji su u potpunosti gradile domaće snage. Projekt je to koji je napravljen u roku i kvalitetno prema samim uvjetima natječaja prateći strogu kontrolu i pravila igre Europske unije budući da je gotovo u potpunosti financiran europskim novcem.

„Mi ćemo objaviti posebne natječaje, dakle one koji su ispod pola milijuna kuna, gdje očekujemo da se za naše objekte u školstvu i zdravstvu izaberu izvođači kroz zakonski postupak, ali možemo govoriti o tjednima do potpisa ugovora. Nakon toga idu raspisi javnih poziva i javnih natječaja gdje nakon dobivanja suglasnosti od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje poslova EU ćemo ih objaviti u javnim glasilima. Tu očekujem da se naši poduzetnici prijave sami ili kroz zajednicu ponuditelja. Naznačit ću da je to za mene jedan nastavak aktivnosti našeg građevinskog sektora. Ako govorimo o europskim projektima, naš najveći projekt do sada je bio bazen u Velikom Grđevcu, u suradnji s Općinom Veliki Grđevac. Tamo su radili naši poduzetnici i oni su pokazali da mogu raditi onako kako i očekujemo, a to je kvalitetno i u rokovima, a cijenom su bili konkuretni. Temeljem kvalitete izvedenih radova i rokova koji su bili poštovani, dobili 100% povrat europskih sredstava. Vjerujem da i za ove natječaje interes postoji od obrtnika i gospodarstvenika, jer to sam vidio i sam na prezentaciji natječaja.“, pojasnio je župan Bajs.

„Mi smo kroz par zadnjih sastanaka strukovne grupe za građevinarstvo okupili poduzetnike u sektoru nisko i visokogradnje. Oni su pokazali veliki interes da bi se u svakom slučaju javili na ovakve natječaje. Ipak je riječ o 34 milijuna kuna i ako naše tvrtke budu radile, zasigurno će pridonijeti razvoju svojih tvrtki i novih zapošljavanja, pa samim time doprinose svojoj zajednici. U svakom slučaju, treba podržati ovakve projekte i naše tvrtke će se javiti bilo individualno kao samostalni ponuđači ili kao zajednica ponuditelja, ovisno o obimu posla. Ove prijave mogu biti trening za prijavu na buduće veće projekte, jer za očekivati je još puno više investicija i zahvata u županiji, bilo financiranje od lokalnih samouprava, bilo od države.“, rekao je Jakov Ćorić, predsjednik Županijske gospodarske komore.

„Mislim da treba ponoviti jednom kao što smo rekli, da je ovo zapravo prvi puta da u Obrtničkoj komori netko sasvim ozbiljno ponudi ovakav posao. Županija je vrlo ozbiljno i sa svim mogućim zakonskim sredstvima obratila se svojim obrtnicima i zatražila od njih da sudjeluju u ovakvom projektu. Obrtnici u čitavoj županiji su veoma zainteresirani, naravno prema mogućem obimu svojih kapaciteta ili kao suradnici mislim da županija vrlo ozbiljno i sa svim mogućim zakonskim sredstvima se obrati svojim obrtnicima i zatraži od njih da učestvuju u ovakvom projektu, obrtnici su u čitavoj županiji vrlo zainteresirani naravno prema mogućem obimu svojih kapaciteta. Važno je da se s ovim mogu napunit kapaciteti, te da sadašnji i budući naši obrtnici mogu imati nekakvu garanciju za razvoj, za daljnja ulaganja. Ovo očito neće trajati dva mjeseca, već nekoliko godina. To je jako dobro jer mislim da je to jamstvo na kojem će se moći podići zaposlenost, koja već polako raste u obrtu, te povećati broj obrta.“, kazao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovar.

„Potpuno podržavam ovu inicijativu. Vjerujem da će interes biti izvrstan, te mislim da će poslovi biti odrađeni kvalitetno i u rokovima, te da će to sve  i odrađen i mislim da će poslovi biti kvalitetno i u rokovima izvedeni.“, izjavio je Ivan Marković, predstavnik građevinskog sektora Obrtničke komore.

„Zahvaljujem se na ovoj inicijativi, dobro je što se organiziramo i tu je glavna aktivnost od Županije odnosno župana. Cilj je da ovi budu u skladu s propisima, da se odrade s domaćim građevinarima kako bi i županija, u konačnici i gradovi, imali korist od toga da rade domaći zaposlenici i radnici gdje će oni trošit u okviru županije. Mi iz građevinskog sektora smo jako zainteresirani i nastojat ćemo dati prihvatljive ponude. Ako uspijemo u tome idemo to odradit kvalitetno i na vrijeme i da se svi možemo ponositi sa tim radovima koje ćemo izvesti.“, poručio je Dragutin Kostanjček u ime strukovne grupe građevinara pri Županijskoj gospodarskoj komori.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a