• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Lipanj
5

ZAHVALJUJUĆI DOBROJ ORGANIZACIJI ZDRAVSTVENOG SUSTAVA, BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI I NJENOM STOŽERU CIVILNE ZAŠTITE TE ODGOVORNOSTI GRAĐANA NAŠA ŽUPANIJA JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH U HRVATSKOJ U OBRANI OD KORONAVIRUSA

Pandemija koronavirusa zahvatila je cijeli svijet pa tako i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Borba protiv opakog virusa postala je prioritet, a sav teret organizacije obrane bio je na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno njenom Stožeru civilne zaštite.
Stožer civilne zaštite BBŽ

Od prvoga dana glavni cilj Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka župana Damira Bajsa bio je sačuvati zdravlje naših sugrađana. Početkom veljače održana je prva sjednica Stožera civilne zaštite BBŽ na temu pripreme i načina postupanja ukoliko se osobe zaražene koronavirusom pojave na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od tada Stožer civilne zaštite svakodnevno se sastajao, bilo u užem ili širem sastavu, donosile su se odluke, prema preporukama Ministarstva zdravstva, Nacionalnog stožera civilne zaštite i naših epidemiologa.

Bjelovarsko-bilogorska županija cijelo je vrijeme osiguravala potrebna zaštitna sredstva i financirala sve aktivnosti županijskog Stožera civilne zaštite. U tu svrhu u županijskom je proračunu osigurano 5 milijuna kuna.

„Iza nas su teška vremena. Prvi put smo se sastali 3. veljače. Sastajali smo se svaki dan. Zahvalio bih se županu Bajsu jer je Bjelovarsko-bilogorska županija uvelike sudjelovala u ovome, i zbog toga što mi, za razliku od drugih županija, nismo imali nikakvih financijskih problema oko kupovine maski i svega što smo trebali nabaviti za naše ustanove i naše građane te možemo reći da  smo podijelili 300 000 maski. Mogu reći da sam ponosan što sam na čelu ovakvog tima i što smo se izborili da naša županija bude jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj“, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite BBŽ Neven Alić.

Prvi na udaru bio je naš zdravstveni sustav koji se trebao brzo organizirati, a svjesna te činjenice, Bjelovarsko-bilogorska županija zacrtala si je cilj da ga sačuva od zaraze koronavirusom.

Opća bolnica Bjelovar, po nalogu županijskog Stožera civilne zaštite, bila je spremna na sve izazove. Već krajem veljače osigurane su sobe za smještaj bolesnika za prevenciju i liječenje, a kasnije su postavljeni i trijažni šatori. Ukupno je bilo 60 kreveta namijenjenih oboljelim osobama, a bjelovarska Opća bolnica osigurala je i dovoljan broj inhalatora.

„Zahvaljujem županu i Stožeru civilne zaštite na nesebičnoj pomoći u ovoj teškoj situaciji koja nas je iznenada zatekla. Taj zajednički trud doveo je do povoljnih epidemioloških rezultata u našoj županiji. Danas je 51. dan bez novozaraženih koronavirusom. Ostali smo na 10 oboljelih koji su u međuvremenu ozdravili. U bolnici smo do sada testirali 534 osobe. Ovako mali broj oboljelih zasluga je odgovornog ponašanja naših sugrađana i stručnosti naših epidemiologa kao i požrtvovnosti članova Stožera civilne zaštite BBŽ i policije koji su odradili izvrstan posao. Moram pohvaliti i osoblje naše bolnice za odgovorno i stručno ponašanje jer su svojim radom uspjeli spriječiti prodor koronavirusa u naš sustav“, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. Ali Allouch.

 

I Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije od prvoga se dana spremno nosio s pandemijom koronavirusa te je nabavio 2 kontejnera za potrebe organizacije uzimanja briseva u Bjelovaru i Daruvaru.

Na svaku novonastalu situaciju pravovremeno je reagirao i Stožer civilne zaštite BBŽ koji je još 12. ožujka donio odluku o zabrani javnih okupljanja, održavanja skupova i manifestacija neovisno o broju ljudi. Između ostalih, otkazano je održavanje i jedne od najvećih manifestacija, Proljetnog međunarodnog Bjelovarskog sajma.

Upravo prostorije Bjelovarskog sajma bile su među onima namijenjenim prevenciji u borbi protiv koronavirusa. Ukupno su u našoj županiji bila četiri takva objekta:

- Lovačka kuća Babinac- za smještaj domaćih vozača teretnih vozila nakon istovara tereta  odakle su prema potrebi odlazili na put i ponovno se vraćali u karantenu, a za istu svrhu kasnije je korišten i prostor Bjelovarskog sajma

-Bjelovarski hotel Central- karantena za oboljele te za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama

-Dom učenika srednjih škola Bjelovar- za smještaj zdravstvenih djelatnika koji rade na odjelu za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom, a koji su bili smješteni u Domu za vrijeme čekanja svojih rezultata testiranja na koronavirus

Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen Stožer civilne zaštite, brinuli su da zaštitnih sredstava uvijek bude dovoljno. Pomoć je pružila i županijska Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor čiji su djelatnici izrađivali zaštitne maske, a koje je otkupila Bjelovarsko-bilogorska županija i koje su se dijelile našim zdravstvenim ustanovama i onima koji su bili na prvoj liniji obrane od koronavirusa.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija kupila je i 2000 zaštitnih maski s filterima FFP2 vrijednih 120 tisuća kuna koje su se dijelile zdravstvenim djelatnicima i snagama civilne zaštite, a zaštitna sredstva stizala su i od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. 

Prvi zabilježeni slučaj bio je 22. ožujka. Od tada pa do danas na području naše županije bilo je 10 osoba oboljelih od koronavirusa i svi su ozdravili, a već 51 dan zaredom nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom u našoj županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od onih koja je imala  najmanji broj zaraženih koronavirusom. Takva dobra epidemiološka slika ne bi bila moguća bez izuzetno dobre suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog Stožera civilne zaštite, Opće bolnice Bjelovar, Doma zdravlja BBŽ, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zavoda za javno zdravstvo BBŽ, Službe civilne zaštite Bjelovar, policije, HGSS-a, vatrogasaca, Crvenog križa, svih odgovornih osoba i zaposlenika u sustavu socijalne skrbi (Domovi za starije osobe, i druge ustanove), te svih članova gradskih i općinskih Stožera civilne zaštite.

Veliku zahvalu treba uputiti i našim građanima koji su odigrali značajnu ulogu u borbi protiv koronavirusa. Svojim odgovornim, discipliniranim i savjesnim ponašanjem, pridržavajući se svih propisanih preporuka i savjeta struke, doprinijeli su tome da naša županija bude među posljednjima u Hrvatskoj kada je broj zaraženih koronavirusom u pitanju.

Treba istaknuti kako u našoj županiji ni jedna osoba nije preminula od koronavirusa, COVIDOM-19 nije bio zaražen niti jedan zdravstveni djelatnik, a virus se nije probio ni u domove za starije i nemoćne.

Uz brigu o zdravlju svojih sugrađana koju nastavlja dalje, Bjelovarsko-bilogorska županija maksimalno je uključena i u pomoć našim gospodarstvenicima i obrtnicima koji su teško pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te je u skladu s tim i pojačala svoje investicije, a ukupna vrijednost županijskih projekata doseže pola milijarde kuna.

„Najvažnije je da smo uspjeli u cilju, a to je zaštita zdravlja stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije. Brojke to jasno pokazuju. Vjerujem da se to nije dogodilo slučajno, već da smo svi mi, a pod time mislim na sve one koji su bili uključeni u niz aktivnosti, a prvenstveno bih rekao da se radi o zdravstvenim djelatnicima i to svima koji su bili uključeni, od naše Opće bolnice Bjelovar, hitne službe, ambulanti opće prakse, od onih koji rade sada u korona ambulantama do Zavoda za javno zdravstvo, naših epidemiologa i mnogih drugih koji su nam pomagali i vodili nas kroz ovaj put. Zahvalio bih se i policiji, službi 112, HGSS-u, Crvenom križu i mnogim drugima.Ponajviše bih zahvalio građanima koji su slušali i držali se svih preporuka i mi smo u tome bili primjer kako se to radi. Mnoge odluke donijeli smo prije nego itko drugi u Hrvatskoj. Prva županija u kojoj je bilo zabranjeno javno okupljanje je bila naša županija. Virus se nije probio niti u Opću bolnicu Bjelovar niti u drugi zdravstveni sistem, za razliku od drugih krajeva Hrvatske gdje su cijele bolnice radi korone bile zatvorene. No, nije proglašen kraj pandemije koronavirusa stoga nema mjesta opuštanju“, naglasio je na konferenciji za medije koja je održana nakon sjednice Stožera civilne zaštite BBŽ župan Damir Bajs.

„Prezadovoljna sam kako je ovo sve prošlo. Cijeli odjel epidemiologije i cijeli Zavod dao je sve od sebe da imamo ovakve rezultate kakve imamo. Htjela bih se zahvaliti svim članovima Stožera, županu, suradnja je bila izvrsna. Mislim da smo svi funkcionirali kao da već dugo godina radimo zajedno. Mislim da su distanca, higijena ruku i osobna higijena najvažnije. Ako se pridržavamo osnovnih mjera nadam se da epidemije u značajnom broju neće biti“, rekla je dr. Vesna Grgić, iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

„Možemo biti ponosni na rezultate koje smo postigli. Djelatnici Policijske uprave podnijeli su, kao i svi ostali, veliki teret posljednjih nekoliko mjeseci provodeći sve odluke koje su donesene s razine kako nacionalnog tako i županijskog Stožera civilne zaštite. Naši građani pokazali su odgovornost. Zahvaljujem se županu i svim članovima Stožera. Policija je tijekom proteklih mjeseci 4000 puta obišli one koji su se nalazili u samoizolaciji, a utvrđeno je pedesetak slučaja kršenja samoizolacije“, naglasio je zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
Stožer civilne zaštite BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a