• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Lipanj
18

ŽALBA NA ODLUKU O ODBIJANJU PREDSTEČAJNE NAGODBE, NOVA PRILIKA ZA SPAS „ELEKTROMETALA“

Upravni odbor „Elektrometala“ d.d Bjelovar uputit će Nagodbenom vijeću dopunjenu žalbu na rješenje kojim je odbijen Plan predstečajne nagodbe te tvrtke. U žalbi će prije svega biti prijedlog i spremnost za usuglašavanje stavova o problemima koji su navedeni u obrazloženju odbijenice. O cjelokupnom postupku, te sastancima koji su održani od dobivanja negativnog rješenja, Uprava „Elektrometala“ izvijestila je javnost na konferenciji za novinare. Na njoj su osim predsjednika Uprave Vlade Njegovca i Glavnog sindikalnog povjerenika Miroslava Jurišića bili župan Damir Bajs i gradonačelnik Antun Korušec.

S obzirom na ozbiljnost situacije i mogućnost da četiri stotine djelatnika „Elektrometala“ ostanu bez posla, odmah po preuzimanju dužnosti bjelovarsko – bilogorskog župana Damir Bajs i gradonačelnik Antun Korušec uključili su se u razgovore o rješavanju sudbine „Elektrometala“.  
Predsjednik Uprave Vlado Njegovac istaknuo je da je su u predstečajnom postupku banke i ostali vjerovnici prihvatili Plan financijskog restrukturiranja, a nije ga prihvatilo Ministarstvo financija RH zbog razilaženja u procijeni imovine  u koju je, sudskim nalogom, zbog dugova, ušlo Ministarstvo financija u siječnju ove godine.  Budući da je cilj Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama dužniku omogućiti financijsko restrukturiranje, vjerovnicima bolje uvjete za povrat duga i konačno zadržavanje zaposlenika, održavanje poslovanje, gradonačelnik Korušec se nada da će Ministarstvo financija pozitivno odgovoriti na žalbu „Elektrometala“. Tim više, naglasio je, što su brojne tvrtke, s daleko većim dugovanjima dobile zeleno svjetlo Nagodbenog vijeća i mogućnost restrukturiranja i opstanka. Rješenje o odbijanju Plana financijskog restrukturiranja „Elektrometala“ župana Bajsa dočekala ga je prvi radni dan na dužnosti župana, i svakako je razočarenje, no kako je naglasio još ništa nije gotovo jer postoji žalbeni rok. U pet dana, on i gradonačelnik Korušec sudjelovali su na dva sastanka u  Ministarstvu gospodarstva RH, 13. i 17. lipnja, na kojemu su uz njih bili predstavnici Ministarstva, Plinacro-a i Uprave „Elektrometala“. Usuglašeni su stavovi o smjeru u kojemu trebaju ići dopune Plana. „Plinacro“ je spreman prihvatiti predložene promijene prema kojima bi dug prema njima bio smanjen za 10 posto, i plaćen u ratama u razdoblju od sedam godina, a kamate otpisane. Ostaje još otvoreno pitanje duga prema Poreznoj upravi i pitanje procijene založene nekretnine, koju je „Elektrometal“ spreman prihvatiti, što će i iznijeti na sastanku za kojega se nadaju da će biti odmah po isteku žalbenoga roka.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a