• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
20

ZAMJENICI ŽUPANA NA OKRUGLOM STOLU: „INTERKULTURALNOST I MANJINSKE KULTURE U ODGOJNO - OBRAZOVNOM SUSTAVU„

Zamjenici župana Bjelovarsko – bilogorske županije, iz redova nacionalnih manjina, Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić sudjelovali su na okruglom stolu na temu interkulturalnog obrazovanja i obrazovanja nacionalnih manjina.

Okrugli stol se održao u Pakracu, a u organizaciji Srpskog  demokratskog  foruma, Nansen dijalog centra, GONG-a  i Inicijative „SVI Mi – Za Hrvatsku svih nas“.

Cilj okruglog stola bio je predstaviti postojeće programe interkulturalnog učenja u formalnom i neformalnom obrazovanju kao i provedbu obrazovanja nacionalnih manjina, te preporuke za unapređenje postojećih programa.
Tema je bila i provedba manjinskog obrazovanja u postojećim uvjetima nedostatka udžbenika i programa, te nepostojanja kvalitetnog modela zagovaranja i uključivanja učenika u ove modele. Pored ovih tema naglasila se i važnost intekulturnog obrazovanja, prezentirani su primjeri dobre prakse, važnost interkulturalne dimenzije naglašene u građanskom obrazovanju, kao i mogućnosti razvoja interkulturnog obrazovanja kroz formalni sustav.
Jedna od tema je bila i „ Obrazovanje češke nacionalne manjine „, kao primjer dobre prakse, koju je prezentirala zamjenica župana, Tanja Novotni Golubić.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ravnatelji i predstavnici osnovnih i srednjih škola, učitelji uključeni u modele manjinskog obrazovanja, zaposlenici muzeja i knjižnica, predstavnici udruga i lokalnih/regionalnih samouprava.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a