• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Kolovoz
29

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „UZ POTPORU SVE JE MOGUĆE“

Nakon uspješno provedenog projekta „Uz potporu sve je moguće“ održana je završna Konferencija projekta koja je okupila nositelje projekta, partnere te učenike i njihove asistente.

Riječ je o projektu vrijednom 1.807.904,48 kuna financiranim sredstvima Europskog socijalnog fonda, te sufinanciranom od strane Bjelovarsko-bilogorske županije u iznosu od 5%, odnosno 90.397,03 kuna. Projekt je osigurao 43 pomoćnika u nastavi za 48 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko-bilogorske županije. Nositelj projekta bila je Bjelovarsko-bilogorska županija, a 16 osnovnih i 7 srednjih škola te Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovali su kao partneri na projektu.

To je standard koji je primjeren 21. stoljeću i koji se provodi već jedno duže vrijeme. Naša Županija se javila na natječaj i bila su nam osigurana sredstva od preko milijun i osamsto tisuća kuna koja su osigurala da 48 učenika dobije 43 asistenta koja su njima sigurno bila od iznimne važnosti. U obilasku škola vidio sam koliko učenicima znače asistenti u nastavi, koji ne samo da rade s njima u vrijeme nastave, već rade i izvan onoga što im je propisano. Postoji jedna posebna povezanost između učenika i asistenata koji često pomažu svojim učenicima i kod kuće i kod prijevoza u školu, a ono što je možda i najvrjednije omogućuje im se da provode svoje djetinjstvo sa svojim vršnjacima, naglasio je župan Bajs.

Naša škola ima sreću da već niz godina ima asistente u nastavi, a posljednje tri zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Zadatak asistenta je da dočeka učenika prije ulaska u školu, da pomaže u nastavi, točnije da pomaže učeniku u psihičkim i mehaničkim radovima. Mi smo zadovoljni s načinom rada asistenata, jer kako pomažu učenicima tako pomažu i roditeljima i tu nastaju posebna prijateljstva, ne samo između učenika i asistenta, već i asistenta i roditelja, istaknula je ravnateljica OŠ Velika Pisanica Ivana Gregurić.

Radio sam s djetetom koji boluje od celebralne paralize, tako da sam uz pomoć u nastavi vršio i druge poslove od pomaganja u odlasku na wc do hranjenja. Nije mi bilo teško prilagoditi se ovom poslu jer sam imao prilike ranije volontirati i pomagati djeci s teškoćama u razvoju. Ti poslovi uključuju ljubav prema ljudima i kroz ovaj posao dobio sam i veliko životno iskustvo koje će me zauvijek pratiti, a s druge strane osjećam da sam postao zreliji kao osoba, rekao je jedan od asistenata u nastavi Tibor Oulovski.

Meni je ovakva pomoć puno značila jer mi je asistent pomagao kad god je što trebala. Kada sam ulazi u učionicu, kada sam trebao vježbati čitati. Napredovao sam u čitanju i puno mi je značilo što mi je netko pomogao. Moj asistent i ja postali smo prijatelji, našli smo zajedničku komunikaciju i to je bilo nešto predivno, rekao je Mihael Jukić učenik koji je završio 8. razred u OŠ Nova Rača.

Inače, projekt „Uz potporu sve je moguće – Faza II.“ nastavlja se i u školskoj godini 206./2017. Tako je osigurano 37 pomoćnika u nastavi za 39 učenika u 12 osnovnih i 6 srednjih škola, koji će pružiti profesionalnu i rehabilitacijsku potporu učenicima za uspješno uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja u sredinu u kojoj žive. Za projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“ dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.836.843,95kn, dok je ukupna vrijednost projekta 1.933.519,96kn. Bjelovarsko-bilogorska županija kao prijavitelj i ove godine projekt će sufinancirati s 5%, odnosno sa 96.676,01kn, a partneri su 12 osnovnih, 6 srednjih škola i Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a