• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
7

„ZNAJUĆI PROŠLOST U SIGURNIJU BUDUĆNOST“

Župan Damir Bajs sa suradnicima i predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije Stipe Šola sa suradnicima posjetili su učenike bjelovarskog Srednjoškolskog centra u sklopu provođenja projekta „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“. Naime, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine provodi projekt „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“ gdje su učenici svih drugih razreda županijskih srednjih škola pisali test znanja o Domovinskom ratu.

Ovo je dvanaesta godina provođenja projekta „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“. Projekt svake godine obuhvaća oko 1500 djece, a oni najbolji, njih tristotinjak, putuju u Vukovar u prilici Dana sjećanja na vukovarsku tragediju 18. studenog. Kroz ovih dvanaest godina provođenja projekta, test znanja o Domovinskom ratu pisalo je preko 26 000 učenika, a put Vukovara išlo je njih preko 5000. Time se u konačnici i ispunjava osnovni cilj provođenja projekta, očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat, ali i približavanje učenicima najvažnijih zbivanja vezanih uz povijest nastanka neovisne hrvatske države.

Ovaj test mi znači da provjerim svoje znanje o Domovinskom ratu i nadam se da ću što bolje napisati taj test. Učili smo prije ovog testa znanja kako bismo otišli u Vukovar i napisali test što bolje, rekao je Preka Nreca učenik komercijalne škole.

Ovaj projekt provodimo kako bi učenicima prikazali informacije o stvaranju hrvatske države i povijest Domovinskog rata na našim prostorima. Danas imamo samostalnu, suverenu, neovisnu hrvatsku državu u kojoj svi živimo. Kako bi vi učenici bili upoznati s istinom što se događalo u ratu, pokrenuli smo ovaj projekt. Vjerujemo da se ovaj projekt neće zaustaviti, a tome zahvaljujemo profesorima, ravnateljima i našem županu koji je s nama od početka provođenja projekta, ali i Ministarstvu hrvatskih branitelja, rekao je Stipe Šola.

Kada govorimo o našoj županiji, naš kraj bio je zahvaćen ratom, ali kao takav je bio i prvi kraj koji se oslobodio. O Domovinskom ratu puno se priča, nešto se uči u školama, ali inicijativa UHDDR-a je jednostavna, a to je da se podsjetimo što je rat značio za sve nas ovdje, što se događalo i da se kroz kviz prisjetimo što su vaši roditelji preživjeli, kako ne bismo zaboravili na taj trenutak u povijesti. Oni najbolji koji napišu test, dobit će putovanje u Vukovar. Kada sam razgovarao s učenicima koji su bili na tom putovanju, rekli su da je jedno čitati o tome svemu, a drugo je vidjeti što se to događalo i vidjeti te ožiljke rata, zaključio je župan Damir Bajs te svim učenicima poželio da što bolje napišu test kako bi otputovali na put u Vukovar, koji je osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a