• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
6

„ZNAJUĆI PROŠLOST U SIGURNIJU BUDUĆNOST“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima i predsjednik UHDDR-a BBŽ Stipe Šola sa suradnicima posjetili su učenike Obrtničke škole Bjelovar u sklopu provođenja projekta „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“.

Naime, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine provodi projekt „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“, gdje učenici svih drugih razreda županijskih srednjih škola pišu test znanja o Domovinskom ratu.

Ovo je trinaesta godina provođenja projekta „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“. Projekt ove godine obuhvaća oko 1400 djece, a oni najbolji njih tristotinjak,  putuju u Vukovar u prilici Dana sjećanja na vukovarsku tragediju 18. studenog. Kroz dosadašnjih dvanaest godina provođenja projekta test znanja o Domovinskom ratu pisalo je preko 27 000 učenika, a put Vukovara išlo je njih preko 5000. Time se u konačnici i ispunjava osnovni cilj provođenja projekta, očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat, ali i približavanje učenicima najvažnijih zbivanja vezanih uz povijest nastanka neovisne hrvatske države.

„Povijest kao predmet nemamo u drugom razredu, ali inače ne učimo onoliko koliko bi trebali znati o Domovinskom ratu. Gradivo koje imamo je kratko i malo nejasno. Mislim da bi bilo bolje da se to proširi i da više učimo o povijesti Hrvata i Domovinskom ratu. Ja recimo nisam znao da su agresori došli vrlo blizu Bjelovara i da se rat odvijao na našem području.“, kazao je učenik 2.c razreda Obrtničke škole, Mihael Grgić.

„Kroz ovaj projekt potaknuli smo Ministarstvo hrvatskih branitelja da pokrene još jedan projekt za učenike sedmih razreda osnovnih škola, a riječ je o dvodnevnom programu terenske nastave pod nazivom „Putevima bjelovarskih branitelja“. Ova dva projekta pokazala su veliku zainteresiranost učenika za upoznavanjem s događajima iz Domovinskog rata i stoga trebaju dobiti pravu i istinitu informaciju.“, rekao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a BBŽ.

„Kad je riječ o našoj županiji, znamo da je trećina županije bila okupirana i većina naših učenika to ne zna, pa je red da u školi izvan nastave, imaju ovakve mogućnosti kako bi dobili više informacija o događajima iz Domovinskog rata. Ono što je također važno, da je ovim programom obuhvaćeno oko 27 000 učenika, a njih 5 000 je posjetilo grad Vukovar, nakon čega drugačije gledaju na Domovinski rat. Važno je da mladim generacijama pružimo mogućnost da više saznaju o najvažnijim zbivanjima vezanim uz povijest nastanka neovisne države Hrvatske.“, izjavio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a