• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Veljača
26

ŽUPAN BAJS OTVORIO 22. DANE HRVATSKOG PUČKOG TEATRA U HERCEGOVCU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je 22. Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu manifestaciju koja je ove godine okupila sudionike iz pet zemalja koji njeguje kazališni amaterizam.

Čast da otvori festival ove godine imao je domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Hotel mrak“. Seoska obitelj sprema se na put u Njemačku gdje su dogovorili udaju kćeri za bogatog čovjeka podrijetlom iz njihova kraja. Na putu ih zamete snijeg te oni odluče prenoćiti u motelu u šumi gdje se spletom okolnosti njihovi planovi mijenjaju – dio je to radnje predstave koja je otvorila festival i oduševila brojne posjetitelje.

U Hrvatskoj postoji teza da kultura mora biti vezana uz velike centre, da se sve mora događati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, a da male sredine niti mogu niti žele napraviti kulturno dešavanje. Međutim ovo ovdje to opovrgava. Kada govorimo o mnogim festivalima, mnogi su bili, prošli i više ih se ni ne sjećamo, a kada je riječ o ovom festivalu dvadeset i dvije godine nije malo, treba održati volju i želju da se ovako nešto događa u našoj županiji, našem kraju, našoj općini Hercegovac. Mi imamo kulturno dešavanje koje je vezano samo za naš kraj, to je nešto što je jedinstveno u Hrvatskoj, a kako sam čuo, neki bi nas prekopirali. Kada žele preuzeti nešto što radite onda je to znak da to zbilja dobro radite, istaknuo je župan Bajs na otvorenju 22. Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. 

Inače, za malo moslavačko mjesto Hercegovac spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja  udruga koja ga organizira je osnovana davne 1921. godine i svih tih godina  središte su kulturnih događanja  općine Hercegovac i  šireg  zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim  susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni  interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a