• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Rujan
3

ŽUPAN BAJS PRVOG DANA NOVE ŠKOLSKE GODINE OBIŠAO ČAZMANSKE OSNOVNOŠKOLCE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prvog dana nove školske godine 2018./2019. posjetio je Osnovnu školu Čazma i čazmanskim osnovnoškolcima, ali i njihovim nastavnicima i učiteljima poželio uspješnu novu školsku godinu. Ove školske godine Osnovnu školu Čazma pohađa 461 učenik u matičnoj školi i 138 učenika u područnim školama – ukupno 599 učenika.
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE

Župan Bajs obišao je i razrede koji će ove godine u obrazovni program krenuti po eksperimentalnom programu Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“. Naime, čazmanska Osnovna škola jedna je od 72 škole koje su ušle u program „Škole za život“ u Republici Hrvatskoj i na taj način našla se u odabranom društvu škola koje kreću s novim sustavom obrazovanja i koje će biti ogledni primjer u Hrvatskoj kako bi školstvo u svim školama u budućnosti  trebalo izgledati.

Sam ulazak u program „Škole za život“ može se smatrati uspjehom, jer na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja pristiglo je trostruko više prijava od u konačnici izabranih škola koje su morale zadovoljiti kriterije natječaja u smislu prostora i socijalnih kriterija, a uz Osnovnu školu Čazma u našoj županiji u spomenuti program ušle su i Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca i Srednja škola Augusta Šenoe iz Garešnice. 

Program će se provoditi u svim tim školama, pa tako i čazmanskoj u 1. i 5. razredu u svim predmetima i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fizika – ukupno 217 učenika u Osnovnoj školi Čazma.
Učenike i njihove roditelje očekuje potpuno novi pristup u radu - mijenjaju se nastavne metode i oblici rada te metode vrednovanja, uvode se novi nastavni digitalni udžbenici, novi kurikulum po nastavnim predmetima, škola se oprema tabletima za učenike i prijenosnim računalima za učitelje, opremaju se kabineti biologije, kemije, fizike, sportski rekviziti i glazbeni instrumentarij. Uz sve to ide i besplatan pristup Internetu. 
Za roditelje će se organizirati radionice i predavanja kako bi se aktivno uključili u eksperimentalni program. Bitno je naglasiti da za roditelje nema dodatnog financijskog opterećenja jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 200 milijuna kuna što državnih, što europskih sredstava, a svoju potporu daje i Bjelovarsko-bilogorska županija.
Što se konkretno tiče Osnovne škole Čazma učenicima će se podijeliti 217 tableta u vrijednosti od 217 tisuća kuna, a svaki od učenika dobit će i udžbenike prilagođene programu „Škola za život“. Također, Osnovnoj školi Čazma odobreno je 250 tisuća kuna za opremanje škole što podrazumijeva laptope za nastavnike, interaktivne ploče, projektore, ali i opremanje kabineta fizike, kemije, biologije, prirode, tehničke kulture i tjelesne i zdravstvene kulture. Dakle, do sada je putem programa „Škola za život“ u čazmansku Osnovnu školu u opremanje uloženo pola milijuna kuna.
Sve u svemu naše učenike i njihove nastavnike očekuje potpuno novi pristup radu, novi kurikulumi, digitalni udžbenici, tableti, opremljeni kabineti, besplatan Internet, nove metode poučavanja koje iziskuju kritičko i logičko zaključivanje kod učenika. Sve u svemu nastava svojstvena vremenu u kojem živimo i standardu 21. stoljeća.

No, program „Škole za život nije jedina novost u čazmanskoj Osnovnoj školi. Naime, pred njom je i kompletna energetska obnova. Projekt obnove Osnovne škole Čazma, od temelja do krova, vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatilo je najviši iznos maksimalno bespovratnih sredstava u iznosu od 3.636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Pred Osnovnom školom Čazma tako je kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja te postavljanje LED rasvjete.

Uz matičnu školu u Čazmi na posljednjem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s čazmanskog područja prošle su još dvije područne škole i to u Mikloušu i Gornjem Dragancu - obnove vrijedne 3,2 milijuna kuna.

Time će biti u potpunosti od temelja do krova obnovljene tri škole na čazmanskom području u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje škola potrebnim novim namještajem, garderobnim ormarićima, klupama, stolica, ormarima katedrama i ostalim potrebnim.

„Novi program će donijeti  puno benifita zato što će olakšati način rada učenicima i učiteljima. Svi će biti puno više rasterećeni u nastavi. Više će se bazirati na digitalne tehnike, na digitalne alate što se do sada nije moglo toliko koristiti u nastavi jer smo bili preopterećeni nastajanjem sadržaja koji se je trebao provesti u nastavi. Vjerujem da su učenici sretni zbog toga, jer su udžbenici poprilično tanji u odnosu na to kako su bili proteklih godina. Svi smo uložili veliki trud tijekom prošle školske godine, tijekom našeg godišnjeg, jer u svladavanju ovih novih nastavnih metoda,  jer mislim da će biti veliki benefiti i da će promijeniti način rada u školi i da će promijeniti svima na puno bolje“, istaknula je nastavnica Danijela Šajtar osvrćući se na program „Škola za život“.

„Učenicima više znači praktični dio, naravno i teoretski dio dolazi, jer ne može bez teorije biti i prakse, ali praktični dio je bitan za svakodnevni život. Uporaba kemije u svakodnevnom životu je upravo to što se traži u „Školi za život“. Mi smo zadnje dvije godine već u eksperimentalnom programu e-škole tako da je ovo nama kontinuirani nastavak digitalnih kompetencija ne samo kod učenika, nego i kod nastavnika. U školama za život se traži upravo to i mi ćemo to djeci dati.  Udžbenici su tanji, manji, lakši, imaju manje sadržaja i mislim da će se učenicima jako svidjeti, meni jesu. Ljeto je prošlo polu radno , učitelji su na platformi Lumen imali gotovo cijelo ljeto edukacije, neke su bile one koje trebamo napraviti, neke su bile fakultativne. Mi nastavnici kakvi jesmo, mi to fakultativno odradimo tako da pripremljeni jesmo, ali naravno uvijek ima prostora za učenje, učit ćemo svi zajedno i mi i učenici ovu školsku godinu“, istaknula je nastavnica Tamara Brozović Jurušić i dodala – „Jedan sat kemije izgleda tako da se temelji na pokusu. Prvo kreće nekakav uvodni dio  gdje upoznajem učenike sa onim što ćemo odrađivati, to ne traje dugo 5-10 minuta i nakon toga se kreće na izvođenje pokusa. Neke pokuse izvodim ja demonstrativno koji su opasniji, ali većinu 90% pokusa izvode sama djeca. Dobro je to što već godinama se kemija odvija u blok satu, tako da se može odraditi veći broj pokusa, a ne samo jedan. Ponekad učenici ostaju i preko odmora raditi pokuse. Nakon izvedenog pokusa  i tijekom pokusa učenici vode bilješke, skiciraju, nakon toga kreće analiza, rasprava i na kraju zaključak i po mogućnosti rješenje problema“, zaključila je nastavnica kemije Brozović Jurišić. 

„Ove školske godine provodi se u našoj školi eksperimentalni program „Škola za život , a tim programom obuhvaćeno je ukupno 217 učenika naše škole. Dakle, kao što sam već prethodno rekla, 69 učenika prvog razreda, 68 učenika 5. razreda i 80 učenika sedmih razreda u kojima će se predavati biologija, kemija i fizika, u prvom i petom svi nastavni predmeti. Uvođenjem eksperimentalnog programa dolazi do promjena oblika metoda načina rada, a učitelj više nije jedini izvor znanja, naravno tu su ostala nastavna sredstva i pomagala koja će se koristiti i prvenstveno tehnologija koja je kod nas već u velikoj mjeri zastupljena pune dvije godine, ali evo ove školske godine eksperimentalnim programom Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je našoj školi 250 tisuća kuna za opremanje kabineta biologije, kemije i fizike te ostalih učionica. Isto tako Ministarstvo nam je dodijelilo 217 tisuća kuna za nabavu tableta koji će stići ovoga tjedna, sami udžbenici su već na školskim klupama, dakle ne dostaju mislim da samo fizika radna bilježnica za 7. razrede i uglavnom mi smo sad prvim danom nastave može se reći kompletno  spremni za provedbu eksperimentalnog programa za „Škola za život“, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Čazma Lidija Osman.

„Počela je nova školska godina 2018/2019. zato smo došli u Osnovnu školu Čazma zato što je to jedna od 3 škole na županiji koje su krenule u novi program  „Škola za život“ . Moram reći da mi je zadovoljstvo da smo mi jedna od rijetkih županija koja ima toliko škola, ali to je ujedno jedna odgovornost svih nas koji radimo na tom programu, ponajviše jasno ravnateljstvo i svi nastavnici koji su u tome. Ja bih im se kao prvo zahvalio. Zahvalio roditeljima koji su dali svoju privolu da škola uđe u taj program. Tu su naravno nastavnici i profesori koji su htjeli ući u program, a i ravnateljica koja je to vodila. Govorimo, dakle, o činjenici da od 599 učenika Osnovne škole u Čazmi koji su krenuli u novu školsku godinu, njih 217 se nalazi u programu „Škola za život . To su naši prvaci, 5. i 7. razredi i to su razredi koji će krenuti na način da će dobiti prvo moram reći lakše knjige jer svi mi koji pratimo koliko su teške te knjige znamo da su postojale kroz godinu sve teže i teže. Ono što je puno važnije od samo lakših knjiga jeste da će novi program omogućiti veći način razmišljanja, da će se manje bubati,a više razmišljati i da taj program treba dati jedan novi iskorak u ukupnosti ja bih rekao hrvatskog sistema koji je vezan uz školstvo. Naznačit ću da su preko ljeta ove godine svi oni koji su bili u tom programu imali radno ljeto, naši nastavnici i profesori. Veseli me jedan entuzijazam, jedno htjenje, jedna želja, posebice nastavnika i profesora koji su to promijenili nakon niza desetljeća ne promjena, ovo je zapravo nešto što se dugo očekivalo“, naglasio je župan Bajs u Čazmi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
OŠ ČAZMA - PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a