• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Svibanj
27

ŽUPAN BAJS USTRAJAN U REALIZACIJI PROJEKTA CENTRALNOG ODLAGALIŠTA OTPADA DOLINE

Na početku mandata župana Damira Bajsa i novog saziva Županijske skupštine utvrđeno je koji su projekti od strateške važnosti za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Jedan od njih je i projekt zbrinjavanja otpada u CGO-u Doline. Isti projekt bio je u opasnosti da ne bude realiziran, jer na njemu u posljednjih šest godina do 2013, nije bilo nikakvih aktivnosti. Nije poslan čak ni zahtjev prema ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu i financiranje potrebne dokumentacije.

U vrlo kratkom roku potpisan je Sporazum između župana Damira Bajsa i gradonačelnika Antuna Korušeca kojim se utvrđuju potrebne radnje od preregistracije županijske tvrtke do slanja Sporazuma na adresu nadležnog ministarstva i Fonda sa zajedničkim zahtjevom za Centralnim odlagalištem otpada. To je dovelo do izrade Studije predizvodljivosti koja je bila i temelj da 2014. godine Ministarstvo i  Fond donesu odluku da Doline ne budu samo županijsko, već i regionalno odlagalište otpada za dvije županije BBŽ i VPŽ.  Time je najveći dio susjedne Virovitičko-podravske županije pridodan Centralnom odlagalištu otpada Doline.

U međuvremenu je održano niz radnih sastanaka, a Vlada RH na prijedlog nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donijela je odluku da se to provede kroz promijene gospodarenja otpadom za Republiku Hrvatsku čime je legislativno potvrđena ta odluka.

Zadnji sastanak održan je u ponedjeljak između predstavnika BBŽ, predstavnika VPŽ, uz nazočnost direktora Fonda Svena Mullera i predstavnika Ministarstva zaštite okoliša. Istim je utvrđeno da uz dostavu kompletne dokumentacije studije predizvodljivosti dvjema županijama, treba potpisati Sporazum između BBŽ i VPŽ kojim će se definirati nositelj investicije i ostali potrebni detalji oko projekta. To je preduvjet uspostave sustava gospodarenja otpadom u obje županije, ali i preduvjet za potpisivanje Sporazuma s Fondom o pripremi i provedbi projekta CGO-a Doline. Nakon toga trebala bi uslijediti priprema dokumentacije koja će biti preduvjet za povlačenje EU sredstva.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pozvao je predstavnike Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Tomislavom Tolušićem na razgovor o mogućnosti sklapanja tog Sporazuma, jer sredstva za daljnju realizaciju projekta CGO Doline u potpunosti su osigurana.

Projekt je to koji vrijedni trideset milijuna eura u izgradnji a još više ako znamo da plan gospodarenja otpadom veže uz sebe kompletni odvoz otpada na području naše županije, pa sada i šire. Na posljednjem sastanku u Fondu je utvrđeno da bi se trebalo krenut u daljnji postupak realizacije tog projekta. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija nije u mogućnosti prema Zakonu podnijeti zahtjev za daljnju izradu dokumentacije, jer za to je preduvjet Sporazum između dvije županije naše i Virovitičko-podravske. Ja kao župan sam prihvatio obvezu da iniciram taj sastanak i očekujemo da se utvrdi datum koji bi njima odgovarao i da pokušamo doći do Sporazuma između dvije županije. To bi nam omogućilo apliciranje na sredstva i nastavak rada na projektu. Na sastanak su spremni doći i predstavnici Ministarstva i Fonda, a ukoliko sklopimo taj Sporazum Fond je spreman u stopostotnom iznosu financirati ukupnost svih aktivnosti na planu gospodarenja otpadom. Također, spreman je odmah napraviti aplikaciju na EU fondove i  zapravo pokrenuti taj projekt u njihovu trošku, naglasio je župan Bajs na konferenciji za novinare.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a