• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
19

ŽUPAN ČAČIJA OTVORIO 10. GOSPODARSKI SAJAM – SAJAM SIRA U GRUBIŠNOM POLJU

Bjelovarsko – bilogorska županija i Bjelovarski sajam d.o.o. partneri su u organizaciji grubišnopoljskog Gospodarskog sajma – sajma sira, koji je u proteklih deset godina izrastao u respektabilnu gospodarsku priredbu.
Izvor: Grad Grubišno Polje

Ove je godine imao 11 posto izlagača više no prošle, a u dva dana koliko je Sajam trajao održan je okrugli stol “Mali sirari u EU”, predavanje o standardizaciji i deklaraciji sireva, IPARD mjerama 101 i legalizaciji poljoprivrednih objekata, a predstavljena je knjiga “Povijest Malih i Velikih Zdenaca s razvojem mljekarstva”. Sajam je okupio 133 izlagača, od kojih su dvadesetak bili proizvođači sira i ostalih mliječnih proizvoda. 
U nazočnosti pomoćnice ministra poljoprivrednika Snježane Španjol, saborskih zastupnika i uzvanika, 10. gospodarski sajam – sajam sira otvorio je župan Miroslav Čačija i pritom rekao: “Uvjeren sam da će mnogi upravo zahvaljujući ovom sajmu prepoznati u što bi mogli krenuti, da će iskoristiti priliku, jer i država, županije i gradovi pomažu da se mlijeko plasira i u obliku drugih proizvoda, odnosno sira.” Grušnopoljski Sajam sira smatra odličnom prilikom za predstavljane proizvoda mljekara I sirara, te da se konkurencije nitko ne treba bojati. Zdrava konkurencija, rezultirat će višom kvalitetom proizvoda, a tome moramo težiti. Kao i što boljoj i većoj edukaciji sirara i mljekara, koju Županija financijski podupire već nekoliko godina. I na ovogodišnjem sajmu ocjenjivani su sirevi. O najboljima odlučivalo je Povjerenstva Agronomskog fakultete Sveučilišta u Zagrebu. Od 46 ocjenjena uzorka, 24 su nagrađena. Dodijeljene su dvije brončane, osam srebrnih, te 12 zlatnih medalja, dok su dva uzorka proglašena Šampionima sajma.U kategoriji tvrdih i polutvrdih sireva tom je titulom nagrađen Velebitski tvrdi sir od ovčjeg mlijeka Tomaićcommercea iz Otočca, a ukupni šampion sajma je Kozji sir s rumom OPG-a Đurković iz Marjančaca.
Bogata gastronomska ponuda, nastupi folklornih skupina i kulturno umjetničkih društava, te kreativno uređeni izložbeni štandovi pridonijeli su što je i 10. gospodarski sajam u Grubišnom Polju u potpunosti zadovoljio očekivanja organizatora. Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh zaključio je da je ovogodišnji sajam ostvario svoj maksimum, i da odmah treba početi s analizama i aktivnostima koje će dati kvalitetno rješenje za organiziranje regionalnog sajma.

BBŽ  BBŽ

BBŽ  BBŽ

BBŽ  BBŽ

BBŽ  BBŽ

Izvor: Grad Grubišno Polje

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a