• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Travanj
9

Župan s ministrom Kalmetom i predsjednikom uprave HŽ-infrastrukture o pruzi Sveti Ivan Žabno – Gradec

Sudeći prema ishodu sastanka kojega su predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije vodili s ministrom mora, prometa i infrastrukture RH Božidarom Kalmetom i predsjednikom Uprave HŽ-infrastrukture Branimirom Jerneićem, novac za izgradnji pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec bit će osiguran.

Dio sredstava predviđa se rebalansom ovogodišnjeg proračuna, a dio iz proračuna za 2011. godinu.
            Izgradnja ove pruge, smatra se velikim doprinosom razvoju gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i susjednih županija, stoga se ona željno očekuje već niz godina.
            U travnju prošle godine dobivena je građevinska dozvola, i prema Zakonu, izgradnja projekta mora početi u roku dvije godine. Stoga je izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u kojemu je, uz župana Miroslava Čačiju i njegova zamjenika Krešu Jelavića, bio i ministar turizma RH Damir Bajs, s ministrom Kalmetom i predsjednikom Uprave Branimirom Jerneićem, razgovaralo o hitnosti izgradnje ove željezničke pruge, duge 12,7 kilometara. Prema riječima ministra Kalmete procedura raspisivanja javnog natječaja bit će odmah pokrenuta kako bi se poštovali zadani rokovi, a izgradnja mogla početi već krajem ove godine.
            Željeznička pruga Gradec - Sveti Ivan Žabno, Bjelovar izravno povezuje sa Zagrebom, istočnom i južnom Hrvatskom, a putovanje do Zagreba vremenski će trajati nešto manje od sat vremena. Već niz godina taj je kapitalni projekt, vrijedan 350 milijuna kuna, prioritet je Bjelovarsko-bilogorske županije.
            U budućem kolodvoru Gradec nova se pruga odvaja od magistralne pruge Dugo Selo - Botovo - DG i spaja na postojeću prugu Križevci - Bjelovar u kolodvoru Sveti Ivan Žabno. Na taj način se željeznička veza sa Zagrebom skracuje za 12,7 km a vrijeme putovanja za 40 min.           Prometni pravac od Zagreba prema Osijeku tim željezničkim pravcem bit će kraći za 14,9 km. Zbog toga će biti rekonstruiran kolodvor Sveti Ivan Žabno i izgrađen kolodvor Gradec, za što je već dobivena lokacijska dozvola. Za Kolodvor u Bjelovaru gotova je projektna dokumentacija.    

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a