• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
19

ŽUPANI SREDIŠNJIH I SJEVEROZAPADNIH ŽUPANIJA NA SASTANKU U KRAPINI

U Krapini je održan sastanak župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Sastanku su nazočili župan KZŽ Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Koprivničko - križevačke županije Darko Koren i župan Bjelovarsko - bilogorske županije Damir Bajs.

Okupljeni župani traže od premijera Andreja Plenkovića što hitniji sastanak na kojem bi dogovorili i riješili formiranje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku po uzoru na Savjet za Slavoniju, Branju i Srijem za koji je inicijativa potekla sa sastanka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nakon koje je i održan sastanak s premijerom i osam ministara u Vladi Republike Hrvatske.
Župan Željko Kolar je govoreći o sadržaju sastanka naglasio da je ključna poruka odnosno zaključak da se očekuje vrlo brzi poziv predsjednika Vlade RH-a Andreja Plenkovića na drugi sastanak u Vladu na temu osnivanja Savjeta, koji je inače bio dogovoren za kraj veljače odnosno početak ožujka.
„Očekujemo odluku Vlade RH-a o formiranju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku. To je osnova, dokument na temelju kojeg bi kasnije mogli razgovarati o programima i konkretnim projektima koje smo mi već inicirali i koje smo već poslali u Vladu odnosno nadležna ministarstva  te projektima koji  povezuju dvije ili tri županije, koji su od nacionalnog interesa, i koje bez takvog načina financiranja sami ne možemo raditi“, rekao je župan Kolar, dodavši da je već prošlog tjedna  poslano pismo prema premijeru odnosno svojevrsna požurnica za održavanje sastanka.

Župan Radimir Čačić je izrazio nezadovoljstvo što se dosad nije ništa dogodilo od kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku jer za to postoje uvjeti.
„Javno je rečeno da Vlada ne samo prihvaća, nego i maksimalno podržava koncept. Odluke Vlade još nema. Nadam se da će je biti. Za naš je taj okvir, taj standard po kojem se možemo dalje kretati, izuzetno važan“, rekao je župan Čačić. 
Župan Damir Bajs je govoreći o inicijativi osnivanja Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku rekao je da želi da EU projekti koji dolaze u Slavoniju dođu i u spomenuti dio Hrvatske.
„Smisao inicijative je da župani i županije direktno mogu pregovarati s ministarstvima i resornim javnim ustanovama i da dobijemo europske državne projekte i kod nas“, rekao je župan Bajs, i dodao,  da u ovom trenutku na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema niti jedan EU projekt kojeg provodi država ili državne institucije.

Župan Darko Koren, kao jedan od najvećih problema sustava u Hrvatskoj istaknuo je decentralizaciju o kojoj, ističe, svi govore kada su izbori, ali kada se dođe u priliku da se ona provede priča tu završava. Drži da su županije operativniji organizam od države i da bi država trebala prepustiti  što više obaveza, poslova i odgovornosti te sredstava na nižu razinu. Za inicijativu kaže da ima široku potporu i na lokalnoj razini ali i od Vlade i Hrvatskog sabora.
„Kada nas pet ili šest župana dođe s nekom problematikom mislim da smo snažniji nego kada dođemo pojedinačno. Mislimo da je ovaj koncept primjeren i etabliran kroz projekt udruživanja pet slavonskih županija“, rekao je Koren. 
Na sastanku nije bio župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također dio inicijative.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a