• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
22

ŽUPANIJA NASTAVLJA PROGRAM POMOĆI U KUĆI STARIJIM OSOBAMA I S GRADOM GRUBIŠNIM POLJEM

S obzirom na promjenu Zakona o socijalnoj skrbi Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno s općinama i gradovima uskladila je dosadašnje ugovore o provođenju programa „Pomoći u kući“. Nakon potpisivanja novih ugovora s općinama Veliki Grđevac i Veliko Trojstvo, potpisan je i s Gradom Grubišnim Poljem.

Potpisali su ga župan Damir Bajs i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.


Temeljem ugovora o suradnji s Općinom Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo i Gradom Grubišno Polje, a radi provedbe programa „Pomoć u kući starijim osobama“ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“  Bjelovarsko-bilogorska županija želi poboljšati kvalitetu života za 500 starijih osoba s ciljem sve većeg obuhvaćanja starijih osoba izvaninstitucionalnim oblicima skrbi.

Ovakvom promjenom Zakona dio korisnika iz „Pomoći u kući“ izgubiti će pravo na dosadašnju uslugu u 2015. godini. Centri za socijalnu skrb će morati izdati rješenje za svakog korisnika koji će zadovoljavati kriterije po Pravilniku o minimalnim uvjetima  za pružanje  socijalnih  usluga, a koje je do sada financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Bjelovarsko-bilogorska županija  je programe skrbi za svoje starije stanovnike počela provoditi 2007. godine s  prijašnjim Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH. Tako je u  „Pomoć u kući starijim osobama„ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“  bilo uključeno ukupno 1330 osoba.  Programi su namjenjeni osobama starije životne dobi ( starijim od 65 godina) i to prvenstveno za one u staračkim samačkim domaćinstvima, onima teže narušenog zdravstvenog stanja i niskog socioekonomskog ststusa kao i starijim osobama koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o  starima,sustavom socijalne skrbi i različitim oblicima pomoći putem nevladinih organizacija ili vjerskih organizacija.
Međutim, promjenom Zakonskog okvira do izdavanja Rješenja Centara za socijalnu skrb program „Pomoć u kući“ financiran od strane države u većini davatelja korisnika prestao je funkcionirati.

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavila je provoditi, ali u suradnji samo s jedinicama lokalne samouprave koje su za to imale mogućnosti. Sada je obuhvaćeno 500 korisnika.

Za ostvarenje „Pomoć u kući starijim osobama„ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“  u općinama Veliki Grđevac i Veliko Trojstvo, te u Gradu Grubišnom Polju, Županije će ove godine izdvojiti 1 milijun 325 tisuća kuna..

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a